Verlichting in Nijkerk…oubollige bende!

Wie echt wil weten wat er leeft onder de Nijkerkse bevolking, die legt zijn oor te luisteren in één van de uitbatingen aan ons mooie plein. Met een grote bocht – om de restanten van de alweer verdwenen ijsbaan te ontwijken – belandde ik van de week in een niet nader te noemen etablissement.

Lelijk en oubollig
M’n kruk was nauwelijks warm en het schuim van mijn cappuccino nog onaangeroerd toen ik rechts van mij al hoorde: “Wat een lelijke feestverlichting in de binnenstad!”. Waarop van links klonk: “Oubollige bende! Kan die binnenstadsmanager daar niet iets aan doen of is die al weer weg na z’n bloembakken?” Zelf heb ik natuurlijk niets tegen de binnenstadsmanager, dat begrijpt u wel. Over smaak valt niet te twisten, maar het thema greep me toch aan.

De feestdagen zijn voorbij, de straten schoongeveegd en het Noorden des Lands is terwijl ik dit schrijf in de greep van de ijzel. Maar de verlichting, mooi of lelijk, in onze binnenstad hangt er nog. Gemeente! Het is toch algemeen bekend dat het ongeluk brengt om na Drie Koningen nog kerstversiering te hebben hangen! En Drie Koningen vierden wij… afgelopen woensdag. Als dit jaar voor u eindigt in rampspoed en smart, dan weet u vast waar u zich voor vergoeding van schade en leed moet melden.

Feest van het licht
Dan toch maar even over mooi en lelijk. De vorm van de, tsja hoe noem je dat, guirlandes met lampjes? Een soort krul, ‘S’ van feeStdagen, kerSt of Sinterklaas of toch de gestileerde snor van Sint of die andere burgervader? Wij hebben het voor u gecheckt: Erwin van Leeuwen noch burgemeester Renkema draagt een snor.
En de lampjes dan? Natuurlijk, kerst is het feest van het licht. En al geeft de ster van Bethlehem heel veel licht, vanaf aarde is er toch niet zoveel van te zien. Nu niet en toen ook niet. Waarom dan die uitbundigheid op het Singel en het Plein. Is dat echt zo gezellig (mijn buren denken trouwens van wel)? En is gezellig wel goed voor het milieu?

Uitstoot
Ik heb ze niet geteld, maar het zijn er gemakkelijk een paar honderd, van die lampjes. Ik weet eerlijk gezegd ook niet hoe lang ze er hangen en of er een ouderwetse gloeilamp in zit. Maar een tonnetje CO2 heb je tussen sinterklaas en half januari zo verstookt. Daar heb je toch wel vijftig koolzuurgasslurpende bomen voor nodig om elk jaar weer te compenseren. En die bomen heb ik wel geteld en …. er staan er geen vijftig op het Plein en aan het Singel…

Nijkerk is druk bezig met het beperken van de uitstoot van koolstofdioxide, dat nare broeikasgas. Toch? In 2030 moet onze mooie stad zelfs CO2-neutraal zijn. En dat zeggen we al jaren. Kort geleden is in Parijs een historisch akkoord gesloten. Een reeks klimaatmaatregelen moet de uitstoot van broeikasgassen ernstig beperken. Halverwege deze eeuw moet de uitstoot in balans zijn met wat onze aarde kan opnemen. Dan zijn ook vijftig bomen op het Plein niet genoeg. Misschien een mooi stadsbos aan de haven als het gemeentehuis toch verhuist?

En eh, binnenstadsmanager…. Ik zag gisteren bij de Intratuin dat de LED-kerstlichtjes in de aanbieding zijn. Je kunt niet op tijd genoeg beginnen toch, met kerst 2016?
Ik wens u een gezond en heel duurzaam 2016!

PS: Weet u misschien hoeveel Watt een peertje is dat in die lampen rond het sportveld moet?

2016-02

Over Monique van Rooyen
Monique is eigenaar van MOVARO proces|communicatie|advies en houdt zich bezig met belevingscommunicatie. Ze is een snelle en creatieve denker die in de analyse niet om de hete brij heen draait, in de oplossingen energie creëert en bij de implementatie de vaart er in houdt. Betrek Monique bij een project of proces en er ontstaat gegarandeerd beweging. Haar motto: echt effect door beleving!

LAAKBAAR
Vier columnisten midden in het werkgebied van nijkerk.nieuws.nl ontmoeten Nijkerk, Nijkerkerveen en Hoevelaken. Elke week een nieuwe column waarin je kunt lezen wat Marcelle Warringa, Merit Roodbeen, Monique van Rooyen – Staal en Wendy Traa bezig houdt.

Elke maandag een nieuwe column online

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden