Er gebeuren rare dingen…

Foto: nijkerk.nieuws.nl

Vorige week had Laakbaar-collega Nelleke den Besten geschreven over ‘je een Niekarker voelen’. In de krant van afgelopen week werd daarop gereageerd met de stelling dat je echt alleen een Niekarker bent als je er ook daadwerkelijk geboren bent. Zo niet: helaas pindakaas.

Nu ga ik er volledig van uit dat de stekelige collega-columnist van wie deze laatste woorden waren het zo zwart-wit niet bedoelde, dat zijn stelling met een flinke dosis sarcasme en cynisme was overgoten. De meesten van ons snappen dat wel.

Rare dingen
Maar kijk uit: er gebeuren rare dingen tegenwoordig. Je moet oppassen wat je zegt want niet iedereen pikt de nuance op, of is in staat tussen de regels door te lezen. Om het maar eens even buiten het Niekarkse te trekken (hoe trots wij ook op ons stadje zijn): we zijn onderdeel van een groter geheel, dus betekent dat dan ook dat als je niet in Nederland geboren bent, dat je dan nooit een echte Nederlander kunt worden?
En dan zitten we ineens in de allochtonen/autochtonen-problematiek, komen de vluchtelingen om de hoek kijken en raakt het de maatschappelijke discussie rond de islam.

Want wat maakt je een Nederlander? Wat is waar Nederland voor staat? Ik ben er sterk voorstander van dat niet alleen je geboorteplaats of een verworven paspoort bepaalt dat je je Nederlander mag noemen (ook al is dat natuurlijk technisch gezien een voorwaarde), maar vooral dat je de grondwet en de normen en waarden waar wij in Nederland voor staan, accepteert, respecteert en naleeft.
In die grondwet staat dat er geen onderscheid gemaakt mag worden tussen mannen en vrouwen, of tussen heteroseksuelen en homoseksuelen, tussen christenen, moslims en niet-christenen. Als je je conformeert aan die beginselen, en die ook in je dagelijks leven laat zien, dan ben je onderdeel van Nederland en draag je bij aan het grote goed dat we hier hebben. En een groot goed is het, het lijkt wel of sommige Nederlanders dat niet eens meer beseffen.

Varkensoor
Ik heb me enorm opgewonden over de domme actie van enkele weken geleden, dat er een varkensoor op het hek van de moskee in Nijkerk was geprikt. En dan vooral de reacties op sociale media daarop: werkelijk schokkend. De moslims in Nijkerk werden bijna een-op-een gelijk getrokken met moslims die op dit moment overal in de wereld terreurdaden plegen en vrouwen aanranden. Maar kom op zeg, alsof er geen autochtone Nederlanders zijn die vrouwen aanranden, of die met hun eigen kind op de arm afschuwelijk haatdragende dingen schreeuwen naar medemensen. Daar zijn wij als normale goedwillende mensen toch ook niet allemaal verantwoordelijk voor? Dus waarom zou je wel alle moslims over een kam scheren?

Gevaarlijke machinaties
Ik zie een gelijkenis tussen moslims varkens noemen, en joden ratten noemen. Het zijn de machinaties die de nazi’s gebruikten en waarmee ze het voor elkaar hebben gekregen dat een bevolkingsgroep bijna volledig werd uitgeroeid.
Als we niet heel hard op de rem trappen, staan wij ons over 10, 20 jaar met zijn collectief kapot te schamen omdat we ‘het niet hebben geweten’. Natuurlijk wel! Het gebeurt nu, onder onze ogen, en wie geen nee zegt tegen dat soort praktijken doet eigenlijk al mee.

Begrijp me niet verkeerd, ik zeg pertinent niet dat we alle nieuwkomers met open armen moeten ontvangen. Dat moeten we, maar pas als die nieuwkomer onze normen en waarden ook omarmt, want alleen dan kun je samen verder.
Maar de scheidslijn zit niet in waar je wiegje staat: die scheidslijn zit in je gevoel en je normen en waarden, kortom: in wie je BENT als mens. Daar heeft geloof of afkomst geen enkele rol in en laten we dat alsjeblieft met zijn allen nooit vergeten.

2016-10

Over Merit Roodbeen
Merit Roodbeen is opgegroeid met en tussen de boeken. Na haar studie Nieuwgriekse Taal- en Letterkunde heeft ze jarenlang gewerkt bij boekhandel Roodbeen, waar ze ook eigenaar van is geweest. Inmiddels heeft ze de overstap gemaakt naar de uitgeverij, en heeft ze haar eigen uitgeverij Nabij Producties. Ze woont sinds 1994 in Nijkerk met haar man Robert, met wie ze drie kinderen heeft.

LAAKBAAR
Vier columnisten midden in het werkgebied van nijkerk.nieuws.nl ontmoeten Nijkerk, Nijkerkerveen en Hoevelaken. Elke week een nieuwe column waarin je kunt lezen wat Nelleke den Besten, Merit Roodbeen, Monique van Rooyen – Staal en Wendy Traa bezig houdt.

Elke maandag een nieuwe column online

Dossier:

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden