We willen veel, en kunnen het ook gewoon

Foto: nijkerk.nieuws.nl

De laatste weken is het me alweer een paar keer overkomen: ik wil een afspraak maken met een groepje mensen, en het lukt maar niet om een datum te prikken. Iedereen is altijd zo druk, en niet alleen onder kantoortijden. Praktisch elke avond is er wel een sport die gedaan moet worden, een ouderavond op school, een verjaardag, noem maar op.

Zelfs als je voor september een afspraak wilt maken ergens in het weekend, blijkt van de meesten de agenda al vol te zitten. Ongelooflijk… Ik weet dat wij Nederlanders ‘van de tijd’ zijn (op een afspraak kom je niet een kwartier te laat, zoals in de zuidelijke landen van Europa heel normaal is), maar hebben wij tegenwoordig onze agenda’s niet té dichtgemetseld zitten?
Willen we teveel, of kunnen we dit gewoon allemaal?

Werk, gezin, vrienden, vrijwilligerstaken…
Vroeger (echt vroeger) werkte alleen de man. Vrouwen die buitenshuis werkten, dat kwam nog niet zoveel voor. Tegenwoordig is het bijna raar als je geen tweeverdieners-huishouden hebt. Het gevolg daarvan is dat de huishoudelijke taken in de vrije tijd moeten worden gedaan, maar het betekent ook dat er meer geld te besteden is in het gemiddelde gezin. En met dat geld ga je weer leuke dingen doen: een dagje of weekendje weg, nog een paar dagen wintersport, verzin het maar. Heerlijk allemaal, maar daar gaan weer een paar uur van de week, of een paar dagen.
En daarnaast wil iedereen ook nog een bijdrage doen aan de (sport)vereniging van zijn of haar kind, zelf nog sporten, andere vrijwilligerstaken, en dan snap je ineens heel goed waarom het niet lukt om in de agenda’s een datum te vinden dat iedereen kan.

Maar het gekke is: hoe meer je op je bordje hebt, hoe meer je blijkt te kunnen. Je gaat alles gewoon beter afstemmen en plannen, en omdat er geen overschot aan tijd is, doe je het ook nog eens zo efficiënt mogelijk. De korte klap zeg maar.
Kortom: wel willen wel veel, maar we kunnen het ook gewoon.

Nu Nijkerk nog
En dat is mijn bruggetje naar mijn eigenlijke onderwerp, want zou datzelfde kunnen gelden voor de regiegroep Binnenstad, die van Nijkerk een sterk merk wil maken? Het zou zomaar kunnen! Tijd is er niet teveel, ten eerste omdat al die mensen ook hun normale werk hebben, maar zeker ook omdat de plannen geen uitstel dulden: er moet nú gehandeld worden, willen we Nijkerk in die vaart der volkeren houden!
En dat betekent dat efficiency een noodzaak is. Niet oeverloos vergaderen, maar DOEN.
Ieder doet zijn deel, want er zijn diverse werkgroepen die de plannen voor wonen, werken en verblijven moeten uitwerken. Inmiddels zijn er al zo’n 70 mensen aan de diverse werkgroepen verbonden, geweldig!
Gezien de mensen die in de regiegroep zitting hebben, denk ik dat er zeker korte klappen gemaakt kunnen worden. Het zijn ondernemers met hart voor de stad, ondernemers die gewend zijn plannen te maken en die ook gewoon ten uitvoer te brengen. Want als je merkt dat iedereen er enthousiast van wordt, geldt alleen: waar een wil is, is een weg.
De ambtenaar in deze groep, Maarten Kroon, gaf in de krant van afgelopen week aan dat hij moest wennen aan de nieuwe rol van de gemeente, en aan het feit dat er plannen vanuit de samenleving komen. Maar: was het idee van de gemeente niet juist ‘Samen aan zet’?
Ik hoop van harte dat het feit dat er plannen vanuit de samenleving komen, juist wordt omarmd door de gemeente. En ook ondersteund en gefaciliteerd, zodat de plannen van de regiegroep Binnenstad daadwerkelijk ten uitvoer gebracht kunnen worden.

Plannen vanuit de samenleving worden misschien niet gedragen door 100% van de Nijkerkse burgers, maar mijn gevoel zegt dat ze wel veel beter gedragen worden dan ‘top-down’ door de gemeente opgelegde ideeën (zal ik hier het voorbeeld van het zwembad maar niet nog een keer noemen? Te laat, dat heb ik net gedaan…).
Als je het mij vraagt, weten de mensen uit de regiegroep Binnenstad hoe de hazen lopen, en die paadjes lopen niet meer per definitie langs het stadhuis… Laat ze maar schuiven, dan komt het wel goed met Nijkerk!

2016-14

Over Merit Roodbeen
Merit Roodbeen is opgegroeid met en tussen de boeken. Na haar studie Nieuwgriekse Taal- en Letterkunde heeft ze jarenlang gewerkt bij boekhandel Roodbeen, waar ze ook eigenaar van is geweest. Inmiddels heeft ze de overstap gemaakt naar de uitgeverij, en heeft ze haar eigen uitgeverij Nabij Producties. Ze woont sinds 1994 in Nijkerk met haar man Robert, met wie ze drie kinderen heeft.

LAAKBAAR
Vier columnisten midden in het werkgebied van nijkerk.nieuws.nl ontmoeten Nijkerk, Nijkerkerveen en Hoevelaken. Elke week een nieuwe column waarin je kunt lezen wat Nelleke den Besten, Merit Roodbeen, Monique van Rooyen – Staal en Wendy Traa bezig houdt.

Elke maandag een nieuwe column online

Dossier:

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden