“Vraag het niet aan de man op straat”

Foto: nijkerk.nieuws.nl

In 2010 bombardeerde de lokale CDA-fractie de toekomst van het stadhuis tot hét item van de gemeenteraadsverkiezingen.

Het standpunt ‘geen nieuwbouw’ legde de partij geen windeieren. De fractie groeide in dat jaar (tegen de landelijke CDA-trend in) van zes naar acht zetels. Dat zegt iets over de publieke opinie. Ruim zes jaar later staat de gemeenteraad daadwerkelijk voor de beslissing over renovatie of nieuwbouw van het “Huis van de Stad”.

Aan de vooravond van het zomerreces kregen de lokale politici de smaken voorgeschoteld: renovatie of transformatie van het huidige stadhuis of nieuwbouw op locatie Havenkom of locatie Kerkplein. De ene schets was nog mooier dan de andere. Ik begon al weg te dromen over een Huis van de Stad tegenover de mooiste toren van Nederland. Of eigenlijk meer over de mogelijkheden die dan ontstaan voor de Havenkom. Ik zie mezelf daar al zitten over 10 jaar. Met een wijntje op een terras: aan de ene kant het monumentale stadhuis, vol in de schijnwerpers, en aan de andere kant aanmerende bootjes in het water en op het evenemententerrein (nu nog parkeerterrein) een live optreden van een leuke band…

Prijskaartje
Maar goed, ik ben er zo één die bij het shoppen die veel te dure, maar o zo leuke broek tóch even gaat passen. En die er dan verliefd op wordt en haar hele shopbudget er in één keer aan spendeert. Dat ons gemeenschapsgeld bij mij niet in de beste handen zou zijn, lijdt dus geen twijfel. Vóór het dagdromen dus eerst maar afwachten welk bedrag er werkelijk op het prijskaartje van deze plannen komt te staan. Past het echt binnen het budget? Het lijkt te mooi om waar te zijn. En toch masseerden de aanwezige vastgoedadviseur, stedenbouwkundige en inwoners uit de werkgroep Binnenstad de aanwezigen voorzichtig richting nieuwbouw.

Duurzaamheid
Waarom? Omdat nieuwbouw beter bij de duurzaamheidsambities van Nijkerk past én bijdraagt aan de ontwikkeling van de binnenstad. Die ambities juich ik toe, we moeten zuinig zijn op de aarde, maar ik ben toch ook gevoelig voor het argument dat het niet erg duurzaam is om in 1994 een gebouw in gebruik te nemen en in 2016 te besluiten het weer met de grond gelijk te maken. In dat opzicht is transformatie van het huidige stadhuis misschien nog wel de beste oplossing, omdat daarmee de BENG-norm kan worden gehaald (Bijna Energie Neutraal Gebouw). En toch, die nieuwbouwplannen lonken…

Verkeer
Ook nog een belangrijk punt van discussie is het verkeersvraagstuk, waarin de werkgroep Binnenstad geen stelling nam, maar dat wel moet worden opgelost. Als de binnenstad nagenoeg autovrij wordt, waar moet het verkeer dan naar toe? Dat ‘detail’ werd voorlopig geparkeerd. Overigens wel met de opmerking dat daar eerst een bestuurlijk besluit over genomen moet worden: het verkeer, het parkeren, de concentratie en samenhang in de ontwikkeling van Havenkom en Kerkplein.

Man op straat
Omdat de groene vinkjes van deskundigen en betrokken inwoners naar nieuwbouw neigden, wilde één van de raadsleden weten: hoe krijgen wij alle andere inwoners enthousiast? Het antwoord van de inwonersvertegenwoordiger uit de werkgroep Binnenstad was klip en klaar: “Vraag het niet aan de man op straat. Wij zijn in de werkgroepen de diepte ingegaan en hebben soms stevig met elkaar gediscussieerd, maar wel op basis van de juiste feiten. Ik hoop dat jullie als raad ook de diepte ingaan en alle relevante informatie meewegen in jullie beslissing.” Nou vind ik het onverstandig de publieke opinie compleet te negeren, maar je op de feiten baseren is een logische tip. In oktober staat het onderwerp op de raadsagenda. Ga er maar aan staan!

Over Nelleke den Besten
Nelleke den Besten studeerde journalistiek, maar werkt momenteel als marketing-/communicatieadviseur bij een verzekeraar en als tekstschrijver. Met haar schrijfbedrijf Snars geeft zij een positieve betekenis aan het woord ‘snars’, dat doorgaans alleen in ontkennende vorm gebruikt wordt. “Ik snap er geen snars van” is verleden tijd, want haar teksten zijn helder, raak en effectief. Het is Nellekes ambitie de woorden van iedereen als niemand anders te schrijven.

 

LAAKBAAR
Vier columnisten midden in het werkgebied van nijkerk.nieuws.nl ontmoeten Nijkerk, Nijkerkerveen en Hoevelaken. Elke week een nieuwe column waarin je kunt lezen wat Nelleke den Besten, Merit Roodbeen, Monique van Rooyen – Staal en Wendy Traa bezig houdt.

Elke twee weken een nieuwe column online

Dossier:

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden