Het succes van een zomer zonder voetbal

Foto: nijkerk.nieuws.nl

De sportzomer zit erop.

Verfrissend dat het er één zonder Nederlands voetbal was. Natuurlijk was ik graag – uitgedost in oranje – compleet uit mijn dak gegaan bij het winnende doelpunt van Klaas-Jan Huntelaar of welke andere voetballer ook in de EK-finale in Frankrijk, maar na een seizoen lang iets teveel voetbal (ik krijg daar thuis een flinke dosis van mee) was het een verademing dat er juist meer aandacht was voor andere sporten. Sporten waar “wij Hollanders” ongelooflijk goed in zijn.

Neem wielrennen. Tom Dumoulin en Steven Kruijswijk in de Giro d’Italia. Opnieuw Dumoulin en Bauke Mollema in de Tour de France. Of autosport. Dankzij Max Verstappen doen “we” ineens serieus mee bij de Grote Prijzen. En hij staat nog maar aan het begin van zijn carrière. Intussen bereikte tennisster Kiki Bertens – zich door de pijn van een kuitblessure heen bijtend – op Parijse gravelbanen de halve finale van grandslamtoernooi Roland Garros. Op “ons” eigen EK Atletiek in Amsterdam beleefden we met Dafne, Churandy, Anouk, Jamile, Tessa, Naomi, Sifan, Liemarvin en Ignisious mooie momenten en sleepten “we” 4 gouden, 1 zilveren en 2 bronzen medailles in de wacht. En toen moesten de Olympische Spelen nog beginnen.

Nijkerkse sportzomer
Hoe zit dat eigenlijk in Nijkerk? Welke sporters grepen – na een sportseizoen waarin de voetbalselecties in onze gemeente bepaald geen historie schreven – hun moment of fame? Ik sla de Nijkerkse media er even op na. Hardloopster Boukje Mannens klom 20 mei – na haar tweede plaats bij de Halve van Nijkerk – nog een trede hoger op het podium in de Nacht van Groningen door in 1:34:57 te finishen en alle loopsters in haar klasse achter zich te laten. En de 71-jarige atleet Wim Oudejans grossierde op het NK Masters Atletiek met maar liefst 4 maal edelmetaal: goud op de 800 en 1.500 meter, zilver op de 5.000 meter en brons op de 10.000 meter.

Internationaal succes
Wie denkt dat het voor Nijkerkers bij Nederlandse successen blijft, heeft het mis. We hebben natuurlijk biljartster Therese Klompenhouwer, die elk seizoen wel goed is voor een paar (toernooi)overwinningen. Zij won in juni de European Ladies Cup. Naar Rio vaardigden we dressuuramazone Adelinde Cornelissen af, die uiteindelijk de gezondheid van haar Parzival prioriteit gaf boven haar medaillekansen, en baanwielrenner Wim Stroetinga, voor wie het Olympisch avontuur op de ploegenachtervolging eindigde toen zijn teamgenoot ten val kwam. Maar meedoen is belangrijker dan winnen. Voor rolstoelbasketbalster Cher Korver moeten de Spelen nog beginnen. Bij de Paralympics in Brazilië gaat zij, na brons in Londen, voor goud.

Iets minder voetbal
Natuurlijk hebben we ook nog Donny, de grote trots van het Veen, die eredivisie speelt met Ajax en vrijdag 2 september mogelijk zijn debuut maakt bij Jong Oranje. Maar dat is toch weer voetbal. En als de sportzomer van 2016 ons iets leert, is het dat we veel moois te zien krijgen als we onze aandacht vaker verleggen van dat allesoverheersende voetbal naar zoveel andere mooie sporten, waar “we” goed in zijn en die fantastisch zijn om naar te kijken. Dus wat mij betreft: op naar een succesvol, maar vooral divers sportseizoen!

2016-23

Over Nelleke den Besten
Nelleke den Besten studeerde journalistiek, maar werkt momenteel als marketing-/communicatieadviseur bij een verzekeraar en als tekstschrijver. Met haar schrijfbedrijf Snars geeft zij een positieve betekenis aan het woord ‘snars’, dat doorgaans alleen in ontkennende vorm gebruikt wordt. “Ik snap er geen snars van” is verleden tijd, want haar teksten zijn helder, raak en effectief. Het is Nellekes ambitie de woorden van iedereen als niemand anders te schrijven.

LAAKBAAR
Twee columnisten midden in het werkgebied van nijkerk.nieuws.nl ontmoeten Nijkerk, Nijkerkerveen en Hoevelaken. Elke week een nieuwe column waarin je kunt lezen wat Nelleke den Besten en Merit Roodbeen, bezig houdt.

Elke twee weken een nieuwe column online

Dossier:

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden