De Spreng herdenkt geboortedag gesneuvelde Canadees

Foto:

Op vrijdagochtend 1 december 2017 heeft groep 6/7 van basisschool De Spreng de 109de geboortedag van de op 19 april 1945 in Hoevelaken gesneuvelde Schots-Canadese soldaat Walter Strang ( geboren 1 december 1908, Glasgow/Schotland) herdacht.

Wethouder Marly Klein sprak bij zijn monument op Park Weldam de kids toe en doedelzakspeler Maurice Eilander zorgde voor de muzikale omlijsting.

Vijf monumenten

Sinds enkele jaren heeft De Spreng uit Hoevelaken het Walter Strang Monument op Park Weldam geadopteerd via het Nationale Comité 4 en 5 mei. De school krijgt hiervoor lesmateriaal en op 1 december gaf de voorzitter van de Walter Strang Foundation een gastles over het ontstaan van het vernieuwde monument, dat in 2008 onthuld is. In het vernieuwde monument is het oude monument van 1946 geïntegreerd zodat er in feite twee monumenten zijn in Hoevelaken.

Verder is er nog een monument op het graf van Strang in de Groesbeekse Canadese Oorlogsbegraafplaats. Ook zijn er twee monumenten in Toronto/Canada, de woonplaats van Walter. Eén bij de kazerne van het Toronto Scottish Regiment en één in de kerk waarvan de familie Strang lid was. Derhalve zijn er in totaal vijf monumenten voor Walter Strang en maar liefst tien kinderen wisten na de gastles het goede antwoord.

Geen vanzelfsprekendheid

Na de les ging groep 6/7 naar het monument waar doedelzakspeler Maurice Eilander de groep spelend stond op te wachten. Twee kinderen droegen daar een gedicht voor. Esmée schreef: ,,Hoevelaken gered, zijn leven opgeofferd voor ons, hij is een Canadese soldaat, een held. En daarom zijn we hier om hem te bedanken.’’

En Kira schreef: ,,Die mooie 36 jaar stond hij altijd voor ons klaar. Maar het laatste schot, Boem! De grond trilde, de ramen barstten, Walter Strang viel neer. Hij was dood, zijn leven voor ons opgezegd.’’

Hierna sprak wethouder Marly Klein de kinderen toe en benadrukte dat wij in Nederland nu wel 72 jaar in vrede leven, maar dat dit in de wereld geen vanzelfsprekendheid is omdat in veel landen nog oorlog is. Na een minuut stilte speelde Maurice ‘Amazing Grace’ en legde iedereen een bloem.

bijdrage van Theo Zuurman

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden