Geslaagde bijeenkomst over pubers

Foto:

De workshop ‘Help ik heb een puber in huis’ van afgelopen dinsdag 19 december 2017 was een succes.

Een 30-tal ouders luisterden geboeid naar wat gezinscoach Marianne van Linschoten over pubers te vertellen had. Onderwerpen als ‘valkuilen in de opvoeding’ en ‘zelfreflectie’ kwamen aan de orde. Ook zaken als ‘hoe communiceer ik?’ en de mobiele telefoon werden niet geschuwd. Tijdens de workshop was er volop ruimte voor vragen en discussies, waar gretig gebruik van gemaakt werd.

De avond was georganiseerd door HuisWerkWijs, een samenwerking van de huiswerkinstituten Huiswerkinstituut Nijkerk, Huiswerkinstituut Hoogland en Huiswerk Coaching Hoevelaken. De aanleiding om deze workshop over pubers te organiseren was dat ouders vaak vragen hebben over de belevingswereld van hun puber. Want ook als er niks aan de hand is, is het voor ouders soms een raadsel waarom een puber zich zo onvoorspelbaar kan gedragen!

De eerste en belangrijkste boodschap: Geen puber is hetzelfde en ook een 12-jarige gedraagt zich weer heel anders dan een 18-jarige. Gezinscoach Marianne nam de deelnemers eerst mee in de ontwikkelingen die van een kind een volwassene maken. Een onderdeel hiervan is de zelfreflectie van de ouder: hoe je je als ouder zelf gedraagt, bepaalt voor een heel groot deel hoe je boodschap overkomt (bijvoorbeeld alcohol drinken). Na dit theoretische gedeelte ging Marianne verder met een demonstratie hoe je juist níet met een puber communiceert en vervolgens hoe je dat juist wél kunt doen. Dit gedeelte werd een interactief gedeelte waarbij één groep de pubers speelden die graag een biertje zouden willen drinken en één groep de ouders die dat wilden voorkomen.

In het slotstuk werden nog de onderwerpen ‘mobiele telefoons’ en ‘pesten’ behandeld, waarna Marianne afsloot met resultaten van een onderzoek over wat pubers nu eigenlijk zelf van ouders verwachten.

Voor velen was de verrassing groot dat pubers de volgende zaken noemen:

  • Niet teveel loslaten
  • Niet teveel vrijheden
  • Wel regels geven
  • Veel praten, om te weten waar ze mee bezig zijn

Na deze ‘eye-opener’ vertrokken de deelnemers weer naar huis, klaar om de lessen in de praktijk te gebruiken.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen