WW-uitkeringen dalen

Foto: rehtenvrij

In 2017 daalde het aantal WW-uitkeringen in de regio Amersfoort. Ook de vacaturemarkt ontwikkelde zich positief.

Vooral op laag en middelbaar beroepsniveau namen de vacatures toe.

Eind december 2017 verstrekte UWV 5.982 WW-uitkeringen in de regio Amersfoort. In vergelijking met december 2016 is er sprake van een daling van 1.164 uitkeringen (-16,3%). De landelijke daling van het aantal WW-uitkeringen (-19,9%) was het afgelopen jaar sterker dan de daling van het aantal uitkeringen in de regio Amersfoort. Dit is te verklaren doordat het WW-percentage, dat is het aantal WW-uitkeringen ten opzichte van de beroepsbevolking, in december 2017 met 3,4% in de regio Amersfoort gunstiger is dan dat voor Nederland als geheel (3,7%). Eind 2016 bedroeg het WW-percentage voor de regio Amersfoort nog 4,1%.

Krappe arbeidsmarkt sectoren zorg & welzijn en bouwnijverheid

In de regio Amersfoort zijn de beroepsgroepen met een ‘krappe’ arbeidsmarkt in het derde kwartaal van 2017 zorg & welzijn, (gespecialiseerd) verpleegkundigen, artsen en medisch praktijkassistenten. Bouwberoepen met een krappe arbeidsmarkt in de regio zijn onder andere bouwarbeiders, loodgieters & pijpfitters, elektriciens & elektromonteurs. Ook in andere beroepsgroepen zijn er deelmarkten met tekorten zoals ICT’ers, hooggekwalificeerd economisch-administratief personeel, juristen, sommige typen horecapersoneel en vrachtwagenchauffeurs. Volgens het hiervoor genoemde UWV-onderzoek slaagt ruim twee derde van de werkgevers met moeilijk vervulbare vacatures er uiteindelijk wel in hun vacatures te vervullen.

 

Krapte houdt aan

Een derde van de werkgevers verwacht dat in de nabije toekomst het vervullen van vacatures moeilijker tot veel moeilijker wordt. Met name bij werkgevers in de sectoren bouwnijverheid en vervoer & opslag leeft die verwachting. Om vacatures toch te vervullen beschikken zij over verschillende alternatieven. Werkgevers kunnen bijvoorbeeld zelf de opleiding (om- en bijscholing) van kandidaten ter hand nemen of nieuwe doelgroepen aanboren. De start van het Servicepunt techniek Utrecht, Gooi & Vechtstreek is hier een voorbeeld van.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen