Bezuinigen kost veel geld

Foto:

De gemeente moet bezuinigen, vooral vanaf 2014. Om dat goed voor te bereiden heeft het bureau Deloitte de mogelijkheden om tot de beste bezuinigingen te komen, onderzocht. Deze eerste fase kost € 14.375, -. Aan het uitwerken van de mogelijkheden (dat heet fase 2) wordt door de ambtenaren 950 uur besteed (€ 70.000,-) en gaat Deloitte een rekening van 35.000 euro sturen.

Denkproces december klaar
Volgens Deloitte kan het hele proces op 13 december 2013 afgerond zijn. Deloitte gaat in die periode met de ambtenaren op zoek naar complexe, maar duurzame bezuinigingen, die “niet per definitie een negatief karakter hebben.” Deloitte voerde een quick scan uit en constateerde, dat 34% van de uitgaven, die de gemeente doet, opgaat aan niet wettelijke taken. Dan gaat het vooral om sport bibliotheek en groen. Overigens heeft B&W al een tijd geleden een lijst met mogelijke bezuinigingen, in totaal voor 5,8 miljoen opgesteld. Er moet 4 miljoen bezuinigd worden de komende jaren.
Bevolking mee laten denken
Het is de bedoeling om burgers mee te laten denken over de bezuinigingsoperatie. Alle belangen moeten evenredig worden behartigd en er moet rekening gehouden worden met de verkiezingen volgend jaar, aldus Deloitte. De adviseurs stellen twee varianten voor, waarbij bij variant 1 de inbreng groter is dan bij variant 2. Deloitte stelt variant twee “adviseur beginspraak” voor, omdat die variant de meeste ruimte biedt voor de beslissingen, die de gemeenteraad daarna moet nemen.. Het resultaat is in ieder geval, dat er bezuinigingen uitgewerkt zijn, die de basis vormen voor de coalitievorming na de verkiezingen in 2014.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen