Kick-off van Veluwe project

Foto:

Vijfentachtig leerlingen uit klas 2 van Aeres Nijkerk adviseren de komende maanden gemeente Nijkerk

Dat gaat over het vormgeven van een groene verbinding tussen het recreatiegebied Hulckesteijn en de kern van Nijkerk.

Ze doen dat in het kader van het IVN Jongeren Adviesbureau, een programma waarbij jongeren bedrijven en (overheids)organisaties helpen om in een veranderende maatschappij nieuwe antwoorden en concrete oplossingen te vinden op actuele en maatschappelijke vraagstukken.

De officiële kick-off was op 1 februari in Pathé Arnhem, waar de leerlingen de Veluwe film ‘Wild’ mogen bekijken

Na afloop mochten leerlingen de filmmaker Luc Enting interviewen.

De Veluwe op 1

Het project maakt onderdeel uit van “De Veluwe op 1“. Dee positie als toeristische trekpleister nummer 1 is het gebied kwijt geraakt. Dat komt door verouderde en vervallen vakantiewoningen, oude attracties en het gebied is niet internationaal genoeg. Daar moet wat aan gebeuren, ook in de gemeente Nijkerk.

Waarom dan een advies van leerlingen? Mette Sijtsma van IVN Gelderland vindt dat mensen al vroeg mee het beleid moeten bepalen. Daarom worden de leerlingen ook verwelkomd als adviseurs in dit project.

Mette Sijtsma van IVN Gelderland

Het gebied vanaf nieuw Hulckesteijn tot aan het centrum van Nijkerk moet voor toeristen aantrekkelijker gemaakt worden. Er zijn al de nodige stappen gezet. Met name Bad Hulckesteijn en jachthaven de Zuidwal hebben een fraaie face lift ondergaan de afgelopen jaren. Ook “Nijkerk aan Zee” gaat de komende maanden op de schop

Maak de verbinding aantrekkelijker

Maar er moet meer gebeuren. In dit project gaat het voornamelijk om de verbinding tussen de stad en het natuurgebied. Van de leerlingen wordt verwacht, dat ze een advies ontwikkelen over
1 de fietsverbinding
2 een vogelobservatieplek/scherm
3 over mooiere industrieterreinen

Jan van Willem van Noort licht de vragen toe

Om tot oplossingen te komen voor de vraagstukken, gaan de leerlingen de komende tijd onder andere op veldexcursie in het nabijgelegen recreatiegebied Hulckesteijn.

Rien Loman over zijn rol

Op donderdag 15 maart en woensdag 11 april presenteren de jongeren hun adviezen en ontwerpen aan hun opdrachtgever de gemeente in het stadhuis. Het beste ontwerp wordt afgevaardigd naar het Veluwe Congres dat op donderdag 19 april in Ermelo zal plaatsvinden. Tijdens dit eindevenement komen alle 10 deelnemende scholen bij elkaar om hun ideeën te presenteren aan een jury.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen