Genderongelijkheid in de media

Foto:

Over 200 jaar is genderongelijkheid nog net zo groot (Global Gender Gap report van 2017 van de Wereldbank), als veranderingen op dat vlak in dit tempo doorgaan.

Dat schrijft Nijkerkse Janneke van Heugten op Linkedin. Nederland scoort zeer matig waar het gaat om gendergelijkheid, met name in de media. Mannen kunnen daar wat aan doen. Bijvoorbeeld door op 8 maart op te staan tegen genderongelijkheid in de media.

Zomaar wat cijfers. In Pakistan is 36 procent van alle mensen die we in het nieuws zien of horen ‘vrouw’. In Congo 30 procent en in Bangladesh 18 procent. In Bangladesh ging vorig jaar op Internationale Vrouwendag (8 maart) de mannen uit de media de straat op om de genderongelijkheid aan de kaak te stellen, net als in Nepal en in Indonesië. Niet alleen is het in deze landen bedroevend gesteld met de rechten van meisjes en vrouwen, ook zijn zij zwaar ondervertegenwoordigd in de media.

Logisch dus, dat mannen in de media uit deze landen de straat op gingen, zult u denken, om aandacht te vragen voor de ongelijke vertegenwoordiging van vrouwen in de media. Maar ook voor het feit dat ze, als ze al in de media komen, als verzorgend en in hun moederrol te zien zijn. Nogal stereotype dus.

Nog een ander cijfer. Uit weer een ander land. Daar is 21 procent in de media ‘vrouw’. Het land waarom het gaat? Dat is Nederland. Net iets meer vrouwen dan in Bangladesh zien we in onze media, maar minder dan in Congo of Pakistan. De Nederlandse cijfers zijn al jaren hetzelfde, in ieder geval sinds de Global Media Monitoring Project over gender in de media van 1995. Een ander cijfer: het aantal hoofdredacteuren van kranten, vakbladen en publiekstijdschriften in Nederland is 20 procent. Nog zo’n bedroevend stemmend cijfer. Ook in de sector zelf is er in Nederland nog steeds sprake van een glazen plafond, loonkloof, seksisme op de werkvloer en een draaideur-effect, lezen we in Villamedia, het magazine van de journalistenvakbond in Nederland.

Men4Women

Op 8 maart dit jaar, hebben mannen de kans hier wat aan te doen. Ook in Nederland. Op Internationale Vrouwendag gaan in verschillende landen mannen de straat op tegen genderongelijkheid in de media: Men4Women heet het internationale evenement. En dat is ook in Nederland hard nodig.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen