INGEZONDEN BRIEF: Trudy daagt je uit

Foto:

Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan!

21 maart mag u weer stemmen! Vorig jaar begonnen de voorbereidingen al. Het vinden van kandidaten die aan de slag willen met het besturen van onze gemeente is een hele klus, dus daar moet vroeg mee gestart worden.

Een goede verhouding van de gemeenteraad is heel belangrijk. Jong en oud. Ervaren en onervaren. Man, vrouw en noem maar op.
De lijst moet een goede afspiegeling zijn van onze gemeente. Iedereen in onze gemeente moet zich vertegenwoordigd voelen door de gemeenteraad.

Nu richt ik me even tot de dames. Want wat heb ik het vaak gehoord.
-“Ik denk niet dat ik het kan, gemeenteraadslid zijn.”
-“Dat is te moeilijk voor mij.”
-“Hoe moet ik dat combineren met mijn werk.”
-“Het kost heel veel tijd.”
-“Hoe moet ik dat combineren met mijn gezin.”

Belangrijke vragen waar je mee aan de gang moet. Maar als je wilt ook vragen om op te pakken. Want of het nu gaat om gemeenteraadslid zijn of andere (bestuurlijke) functies. Het kost tijd en zal betekenen dat je goed moet kijken of je het kan in passen. Dit geldt voor iedereen en dat doe je natuurlijk samen met je partner en/of je familie.

Ja het kost tijd. Maar het levert ook heel veel op!
Je leert hoe zaken in je gemeente geregeld zijn (kennis). Je leert heel veel mensen kennen (netwerk)
en zult ontdekken hoe en wat je kunt betekenen voor de inwoners (verantwoordelijkheid).
Ook word je aangesproken door mensen over de dingen waar zij tegenaan lopen (luisteren en uitleggen) en lees je veel voorstellen. Hierover ga je in discussie met je partijgenoten en later met de verschillende partijen in je gemeente (discussiëren en luisteren)
Je gaat aan de slag met het verwoorden van het standpunt van je partij (uitleggen) en gaat in gesprek met journalisten (vertellen)

Het is te veel om op te noemen: een hele ervaring. Het klopt dat het niet voor een jaartje is. Want je stelt je in ieder geval beschikbaar voor 4 jaar en vaak ook langer om de continuïteit in de gemeenteraad te beschermen.

Maar hoe doe jij dat dan Trudy?
Samen met Mark, mijn man ben ik eerst aan de slag gegaan met het hoe en wat. En ja dat is soms best lastig want als partner en moeder hebben we heel erg de neiging om te denken dat wij bepaalde zaken echt zelf moeten blijven doen. Hierdoor geven we onze partner minder kansen bij de verzorging van het gezin. Maar een familie en gezin dat ben je samen. En als je niet vraagt wat de ander zou kunnen doen, lijkt het of jij overal de verantwoordelijkheid voor moet nemen. Maar dames niets is minder waar.
Hoe ik het doe?
Mark vindt het heerlijk om te koken, is tussen de middag thuis. Onze dochter Nora heeft de liefde van het koken van haar vader en krijgt voor één dat ik de week een kookbudget. Zo leert ze omgaan met geld en kan zij op donderdag koken wat ze wil. Onze zoon Guus weet dat één keer week zijn kamer opgeruimd moet zijn. Verder hebben we een geweldige hulp die zorgt voor een schoon huis, de was en het strijken. Onze oppasmeiden springen vaak bij als Mark en ik ’s avonds tegelijk op pad moeten. Ja het op bed leggen van onze kinderen dat mis ik! Dat vind ik lastig, maar eerlijk is eerlijk: veel van de genoemde klusjes die mis ik écht niet.

Doen waar je goed in bent. Doen wat je leuk vindt. Maar ook andere mensen laten doen wat ze leuk vinden. Natuurlijk alleen als het thuisfront er achter staat. Dat is een voorwaarde.
Ik daag je uit! Volg de politiek kom eens langs als Gast van de raad, tijdens een raadsvergadering. Of kijk er eens één mee of terug via de website van de gemeente. En word je enthousiast. Sluit je aan bij de politieke partij die bij je past. Want het is echt heel leuk en goed om te doen.

Je netwerk wordt groter, discussiëren daar heb je altijd wat aan, op de hoogte hoe het in je gemeente geregeld is. Opkomen en een stem zijn voor de degene die dat zelf niet kunnen. Wie wil dat nu niet.

Het is me weer een lap tekst geworden. Hopelijk proef je mijn enthousiasme. Vraagt iemand je voor een (bestuurlijke) functie. Stel je open ga in gesprek. En denk eens aan de woorden van een bekende Zweedse jongedame die de volgende woorden als lijfspreuk had: Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan!
Wil je meer weten? Je weet me te vinden.

Trudy Doornhof-Molenaar
Kandidaat raadslid CDA Nijkerk-Hoevelaken

Dossier: Verkiezingen
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen