Onderzoek informateur eerste stap

Foto:

Alleen de Lokale Partij erkende zaterdagmorgen, dat ze verloren hadden. De vier andere partijen hadden gewonnen.

Zo analyseerden ze de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen afgelopen woensdag. Natuurlijk waren het CDA en de CU-SGP blij met de stemmen van hun kiezers, maar dat waren PRO21 (we hebben 500 stemmen meer dan de vorige keer) en de VVD ook (1,4% meer stemmen).

De huidige coalitiepartijen riepen in koor, dat ze hopen, dat de koers, die twee jaar geleden werd ingezet, wordt voort gezet. Ze doelen daarmee vooral op de cultuur, die er momenteel heerst en anders is dan de voorafgaande jaren. Als voorbeeld noemde Patricia van Loozen deze zaterdagmorgen. Uniek in Nijkerk, dat partijen zo vlak na de verkiezing in alle openbaarheid praten over hoe het proces van coalitievorming in elkaar gestoken moet worden.

Volgens Joop van Ruler (CDA) kan dat het beste door een informateur aan te wijzen. De andere partijen waren het daar helemaal mee eens. Die informateur wordt door het CDA geleverd en krijgt een brede opdracht mee: onderzoek welke coalities mogelijk zijn. Iedereen was het ook eens met Marina Lanting (CU-SGP). Zij pleitte ervoor, dat dat dat proces in alle rust moet gebeuren. Volgens Boudewijn van der Woerd (VVD) moet de informateur ook inventariseren hoe partijen uitslag interpreteren. Als het werk er op zit, worden de resultaten van het formateursonderzoek in alle openbaarheid besproken, zo is het plan.

Alle partijen lichtten al een tipje van de toekomstsluier op. Het CDA vindt, dat ze in de coalitie moet. CU-SGP wil een coalitie van drie partijen. Nadya Aboyaakoub (PRO21) vond, dat er rekening gehouden moet worden met het  feit, dat er 13 vrouwen in de raad zitten. De Lokale Partij (nu de kleinste partij) benadrukte, dat in het lijsttrekkersdebat niemand breekpunten op tafel had gelegd. De VVD tenslotte wil een coalitie van tenminste 15 zetels (en dus een coalitie van drie partijen).

Wordt zeker vervolgd.

Dossier: Verkiezingen
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen