Paasbosbewoners voelen zich niet gehoord

Foto:

De wijk Paasbos kampt met verpaupering en hangjongeren.

De problemen concentreren zich rond het winkelcentrum (eigendom van Aprisco), het dichtgetimmerde Kruiswerk-gebouw (eigendom van Woning Stichting Nijkerk) en sporthal Strijland (eigendom van de gemeente). Van diverse kanten worden initiatieven ontplooid om de problemen op te lossen.

De wijkagent

Wijkagent Helma van Lambalgen beaamt dat Nijkerk diverse jeugdhangplekken heeft. “In Paasbos/Strijland zijn die bij het speelterrein op de Rozenlaan en op de Grieglaan achter sporthal Strijland. Gedurende de avonduren bezoeken wij deze hangplekken, maar we hebben afgesproken dat ook de jongerenwerkers en de afdeling Toezicht van de gemeente deze plekken bezoeken. Dat er grote overlast is, blijkt niet uit onze cijfers, maar hierover heb ik binnenkort contact met een aantal partners.”

Dagelijks overlast

“Wij ervaren dagelijks overlast van hangjongeren maar het heeft geen zin om aangifte te doen, want er wordt niets mee gedaan” zegt Jan. Hij spreekt namens meerdere wijkbewoners. Hij doet een boekje open, maar wil niet met naam genoemd worden. “Dan heb ik zo een steen door mijn raam” zegt hij. Jan woont ruim 20 jaar in de wijk, maar hij wil er zo snel mogelijk weg. “De jeugd maakt er een bende van. ’s Middags hangen ze al rond en ’s avonds wordt de groep nog groter. Ze intimideren mensen, zijn luidruchtig, vernielzuchtig, dealen drugs, drinken alcohol en vervuilen de omgeving. Als je er iets van zegt, kan je een grote mond krijgen en word je bedreigd.

Medewerkers van de gemeente zijn iedere dag 1 à 1,5 uur bezig om de troep op te ruimen. Op jaarbasis kost dat zo’n € 32.500. Dat bedrag moeten u en ik ophoesten. Waar die jongeren ook goed in zijn, is de sfeer verzieken. Treiterijen, vechtpartijen en fikkie stoken, dat kunnen ze wel. Je vraagt je af waarom de ouders niet ingrijpen. Maar die zijn net zo erg. Ze gooien rommel over de schutting bij de buren en dumpen hun huisvuil op straat. Deze eens zo mooie wijk is een probleemwijk geworden. Normen en waarden zijn ver te zoeken.”

Zeecontainers

“Natuurlijk hebben we bij de verantwoordelijke instanties aan de bel getrokken. De gemeente heeft weliswaar een Meldpunt JOS (Jongeren Op Straat) in het leven geroepen, maar er verandert niets. De gemeente kwam met het idee om stalen zeecontainers in de wijk te plaatsen waar jongeren elkaar zouden kunnen ontmoeten. Het was de bedoeling dat ze de containers zelf gaan onderhouden. Zie je het gebeuren? Ik weet enkele goede locaties voor die containers: bij de burgemeester en wethouders voor de deur. Dan weten ze direct hoe groot de ergernis is. We vinden dat de problemen onder het tapijt worden geschoven, maar het is beter om ze te benoemen.”

Een woordvoerder van de gemeente zegt de situatie in Paasbos goed in beeld te hebben. Behalve de gemeente zijn ook andere partijen bij Paasbos betrokken, zoals Meldpunt JOS, jeugd- en jongerenwerk, het gebiedsteam, de kerngroep ‘stop drugs’, politie en handhavers. Infra & wijkbeheer meldt eveneens zaken die aandacht verdienen. Met een gezamenlijke aanpak willen wij de problemen het hoofd bieden.”

2B Youth Connection

Een organisatie die zich inzet voor kwetsbare jongeren is Stichting 2B Youth Connection. Deze ANBI-organisatie doet mee met ‘Samen aan Zet’, een initiatief vanuit de lokale overheid om burgers aan het woord te laten over maatschappelijke thema’s. In dat kader heeft de dialooggroep Sociaal Domein een visie gepresenteerd, die momenteel wordt uitgewerkt in concrete voorstellen. Daarna moet de gemeenteraad zich erover buigen. Het zal nog even duren voordat de bewoners er iets van gaan merken.

Aan de hand van gesprekken en een enquête heeft 2B Youth Connection de wensen en behoeftes in Paasbos geïnventariseerd. Erik Vreekamp van de stichting zegt: “Uit ons onderzoek is gebleken dat er behoefte is aan een ontmoetingsplaats waar bewoners – jong en oud – de wijkagent kunnen spreken, een kop koffie kunnen drinken of een maaltijd kunnen gebruiken. Het plan is om zo’n ontmoetingsplaats te realiseren in het gebouw van de oude apotheek op het adres Goudenregenlaan 1. De ruimte wordt de komende maanden ingericht.”

“Er zijn enkele jongerengroepen in de wijk. Daar zijn zeker ook jongeren bij die problemen veroorzaken. Maar ik wil graag benadrukken dat er veel goedwillende jongeren zijn die gewoon een plek willen om te chillen. Ze willen verantwoord met zo’n plek omgaan; vragen zelf om een prullenbak dichtbij, dat soort dingen. Het is jammer dat jongeren vaak direct aan overlast worden gekoppeld. Probeer als Nijkerker objectief te blijven. Stap de drempel over en knoop eens een gesprekje aan met een jongere. Ik ben niet naïef. Ik zie ook wel dat er dingen niet goed gaan en dat er overlast is. Die overlast moet worden aangepakt, zeker als er illegale dingen gebeuren.”

“Aan de Rozenlaan ligt een geasfalteerd veldje waar jongeren kunnen voetballen. Maar er staat ook een halfpipe voor skaters en er ligt een sloot naast het veldje. Dat is niet ideaal. Regelmatig ligt er een voetbal in het water. Zo kwamen we op het idee om het veldje te verplaatsen naar het grote sportveld tussen de sporthal Strijland en de Maranathaschool. Maar dit idee wordt voorlopig nog niet uitgevoerd. Het grasveld krijgt wel een opknapbeurt en er komen misschien wat extra voorzieningen.”

1000-ogen project

Kort geleden is het 1000-ogen project gelanceerd om de veiligheid in de wijk te waarborgen. Ook de Stichting HuurdersOrganisatie Nijkerk probeert bij te dragen aan een oplossing. Deze maand stuurde de stichting een digitale enquête over de leefbaarheid en betaalbaarheid van huurwoningen naar de huurders. De uitslag wordt over twee weken verwacht.

Verpaupering

Wat eveneens speelt, is de verpaupering. Directeur-bestuurder Peter Toonen van Woning Stichting Nijkerk zegt: “WSN is eigenaar van het Kruiswerk-gebouw. We zijn met Amaris in gesprek over de invulling van deze locatie. Maar in vergelijking met de rest van het terrein heeft ons gebouw de grootte van een postzegel. Je moet bij Aprisco zijn voor concrete plannen. Alles ligt nu al zo’n 9 à 12 maanden stil.”

Marieke Nijenhuis is Hoofd Portefeuillemanagement en Ontwikkeling bij Aprisco. Zij meldt: “Wij zijn al geruime tijd in gesprek met WSN, de gemeente Nijkerk en een ontwikkelaar om een eventuele herontwikkeling van de winkelcentrum locatie te onderzoeken. Daarbij zijn diverse varianten aan de orde gekomen. Eén van de mogelijkheden die wij hebben onderzocht, is een plan waarbij de locatie een retail locatie blijft. Dit is echter een nauwelijks tot niet haalbare variant. Om deze reden hebben wij gezamenlijk ook gekeken naar een aantal andere varianten: een variant waarbij we uitsluitend woningbouw bouwen en een variant waarbij we woningbouw ontwikkelen, aangevuld met een kleinschalige retail plint om de wijk te faciliteren. (Redactie: een plint is vaak een restruimte in gebouwen met een andere hoofdfunctie.) Op dit moment ligt het proces echter stil omdat de gemeente Nijkerk ons heeft gemeld dat er geen woningbouw mag/kan worden ontwikkeld op deze locatie omdat het woningcontingent dat helaas niet toe laat. Dit heeft ons doen besluiten ons eigen pand opnieuw te schilderen. Hiermee is inmiddels al een start gemaakt.”

De woordvoerder van de gemeente zegt dat de gemeente graag wil meedenken. “Je kunt wel naar elkaar blijven wijzen, maar de eerste stap moet echt vanuit deze organisaties komen.” Uitstel van aanpak komt Paasbos niet ten goede. Wie zal uiteindelijk de wijste zijn?

bijdrage van Yvonne Krol

Dossier: Paasbos
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen