Ontwerp De Callenbachstraat – Torenstraat vastgesteld

Foto:

B&W heeft het herinrichtingsontwerp voor de Callenbachstraat – Torenstraat vastgesteld.

Op basis van inspraak-reacties in het formele inspraaktraject is het ontwerp op een aantal punten gewijzigd.

De Callenbachstraat – Torenstraat is onderdeel van de binnenring die het centrumgebied ontsluit. Het nieuwe ontwerp voorziet in een binnenring die qua uitstraling en beeld aansluit op de rest van het centrum en op de Visie Aantrekkelijk Nijkerk. Een belangrijke pijler van deze visie is het terugdringen van het doorgaande verkeer door de binnenstad. De binnenring is door haar huidige inrichting voor veel weggebruikers een aantrekkelijk alternatief voor de N301(rondweg).

Op dit moment wordt er harder gereden dan is toegestaan. Dat komt door de inrichting van de weg. De nieuwe breedte van de weg voldoet aan de geldende richtlijnen en dwingt de weggebruikers om de snelheid aan te passen. Het herinrichtingsontwerp van de Callenbachstraat – Torenstraat wordt hiermee veiliger voor alle verkeersdeelnemers, met name de fietsers.

Parkeren

Het parkeren langs dit deel van de binnenring blijft voorlopig gehandhaafd. Hiermee wordt tegemoet gekomen aan de parkeer- en verkeersproblematiek rondom het Baken. De discussie of deze parkeerplaatsen op termijn kunnen verdwijnen, vindt plaats bij de ontwikkeling van het gebied “Kerkplein” en omgeving. De verwachting is dat die plaatsvindt in 2021.

Naast het handhaven van de parkeerplaatsen zijn er tal van andere maatregelen genomen om de parkeerproblematiek te beheersen. Zo is er in overleg met de bewoners, school en Huize St. Jozef gekozen voor 8 kort-parkeerplaatsen, is direct in- en uitstappen in het vergunninghoudersgebied mogelijk en worden de ouders door school aangesproken op hun parkeergedrag. Ook zijn er gele strepen aangebracht waar het verboden is om stil te staan. Tenslotte is in het gebied intensievere handhaving van kracht.

Venestraat

De Venestraat maakt geen onderdeel uit van deze herinrichting. Wel wordt de kruising van de Venestraat met de Torenstraat aangepast. Dit heeft echter geen gevolgen voor de huidige inrichting van de Venestraat. Het huidige aantal parkeerplaatsen blijft daar ongewijzigd. De herinrichting van de Venestraat staat gepland in 2021.

Planning

Met de voorbereidende werkzaamheden is al gestart. De planning is dat de grote fysieke werkzaamheden na de Pinksteren van start gaan. Het streven is om de werkzaamheden rond de bouwvak af te ronden.

Nadere informatie

Op www.nijkerk.eu staan het definitieve ontwerp dat het college van b en w heeft vastgesteld en het eindverslag van de formele inspraak. In het eindverslag worden alle inspraakreacties behandeld.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen