Gemeente Nijkerk blijft achter met zonnepanelen (video)

Foto:

Uit onderzoek van zonnepanelenleverancier Zonneplan blijkt dat er relatief weinig zonnepanelen op de daken in deze gemeente liggen.

Per inwoner is dat op dit moment 0,37 zonnepaneel. Hiermee staat de gemeente Nijkerk op plek 188 van alle 380 gemeenten in Nederland. Uit ditzelfde onderzoek blijkt dat Nijkerk wel een gemeente is met veel potentie voor zonne-energie.

De tussenstand

De gemeente Nijkerk zit net onder het gemiddelde van Nederland, wat ligt op 0,45 zonnepaneel per inwoner. Ook vergeleken met gemeenten uit de provincie Gelderland presteert Nijkerk matig. Neerijnen, de koploper uit de provincie, heeft namelijk 1,06 zonnepaneel per inwoner en neemt hiermee plek 22 van Nederland in.

Plannen voor Nijkerk

De gemeente zet zich volop in om Nijkerk te verduurzamen. Op 1 februari 2018 heeft wethouder Wim van Veelen namens de gemeente het Gelders Energieakkoord ondertekend. Met dit energieakkoord geeft Nijkerk aan zich te willen inzetten om in 2050 klimaatneutraal te zijn. De gemeente wil in samenwerking met inwoners, maatschappelijke organisaties en ondernemers concrete activiteiten ondernemen om de uitstoot van broeikasgassen te voorkomen en verlagen.

Onderzoek en potentie

Zonneplan heeft de daken van koopwoningen in de gemeente Nijkerk voor zonnepanelen onderzocht. De ongeschikte woningen; met een rieten dak, teveel schaduw, een rijksmonument of flats zijn niet meegenomen. De conclusie is dat 7.539 koopwoningen geschikt zijn voor zonnepanelen. Slechts 990 van de geschikte adressen hebben een zonnepaneleninstallatie.

Over Zonneplan

Zonneplan is een zonnepanelenleverancier en heeft als doelstelling de consumenten in Nederland te laten profiteren van de Nederlandse zon. Zonneplan doet onderzoek naar de ‘zonnepaneel-feiten’ uit de gemeente. Hierdoor weet Zonneplan hoe het er in Nederland aan toe gaat en waar nog veel potentie is.
Uit de resultaten is gebleken dat gemeente Nijkerk achter loopt op zonnepaneel gebied, maar de inwoners uit de gemeente hebben wel veel potentie op hun woningen. Daarom start Zonneplan op 5 april in Nijkerk een zonnepanelenproject. Tijdens dit project krijgen inwoners uit de gemeente Nijkerk de mogelijkheid om gemakkelijk en voordelig zonnepanelen aan te schaffen.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen