CU-SGP, PRO21 en VVD vormen nieuwe coalitie

Voorstel van de informateur kon pas na afgelopen maandag afgerond worden, zo lastig was het wel.

Coalitiepartijen hebben op dit moment een voorkeur voor vier wethouders.

Grote publieke belangstelling

Informateur Dick van Hemmen heeft zijn werk in twee gespreksrondes gedaan. Hij is begonnen bij de inhoud en kon vaststellen, dat daar geen onoverbrugbare tegenstellingen zaten.

Breekpunt bleek het CDA te zijn. De opstelling van deze partij heeft kwaad bloed gezet, ook tijdens de verkieizngscampagne. Van Hemmen heeft geprobeerd deze angel er uit te halen. Het CDA is tenslotte de grootste partij en heeft de verkiezingen gewonnen. Maar dat is niet gelukt. Grote zorgen over de opstelling van het CDA zetten deze partij uiteindelijk buiten spel.

De Lokale Partij viel buiten de regeerboot, omdat er – volgens Hans Boer (CU-SGP) – nu eenmaal keuzes gemaakt moesten worden. Een van die keuzes ging over het aantal partijen in de coalitie. Hij vindt vier partijen teveel, omdat er dan geen goede oppositie mogelijk  is.

Waardering voor aanpak Van Hemmen

Tijdens de persconferentie reageerde Hans Boer, dat zijn partij liever een coalitie van CU-SGP, Pro’21 en CDA had gezien. Tijdens het informatieproces is de partij van gedachten veranderd, want afgelopen maandag liet lijsttrekker Marina Lanting de informateur weten “onvoldoende perspectief” in een  samenwerking met het CDA te zien. Daarna koos de CU-SGP voor de VVD, ondanks de pijn van de breuk in de coalitie 2,5 jaar geleden. Boer: “De tijd heelt alle wonden.”

Nadya Aboyaakoub (PRO21) vond het jammer, dat de oude coalitie niet verder kan. Ze was blij, dat de ingezette weg wel verder bewandeld kan worden.
Boudewijn van der Woerd (VVD) liet zich in gelijke termen uit.

Achter hem op de publieke tribune zat (oud raadslid) Mariëlle Broekman. Langzaam treedt zij meer op de voorgrond. Zou zij de nieuwe wethouder van de VVD zijn? Zover is het nog lang niet.

Eerst gaat SGP-er Eppie Klein als formateur aan de slag. De drie partijen, die nu een coalitie gaan vormen, zijn het redelijk eens over de drie belangrijkste thema’s die spelen in de stad, duurzaamheid, woningbouw en het sociaal domein.

De reactie van Joop van Ruler

Reactie van Aart Klompenhouwer. Lijsttrekker Patricia Van Loozen van de Lokale Partij moest op een congres optreden en was er daarom niet bij.

Reactie Hans Boer

Het advies van de informateur kunt u hier lezen.

Burgemeester Renkema krijgt andere collega’s

In de fotoserie meer foto’s van Arjen Gerritsma

 

 

 

 

Dossier: Verkiezingen
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen