Beleid voor hulp in de huishouding sneuvelt bij rechter

Foto: Arjen Gerritsma

Een recente uitspraak van de rechtbank Gelderland legt een bom onder het beleid waarop veel gemeenten het aantal uren voor huishoudelijke hulp baseren.

Dat schrijft Richard Sandee in Gemeente.nu

Het onderliggende rapport van adviesbureau KPMG is door de rechter onderuitgehaald als ‘niet deugdelijk’. Dit blijkt uit de eerder gepubliceerde uitspraak in een zaak die was aangespannen tegen de gemeente Nijkerk. De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) verplicht gemeenten tot het leveren van ‘maatwerk’. Op dat punt zijn de beleidsregels van lokale overheden die zich baseren op het KPMG-onderzoek (pdf) in strijd met de wet, zo heeft de rechter geoordeeld.

Verstrekkende gevolgen

De uitspraak heeft volgens jurist Kevin Wevers verstrekkende gevolgen, omdat veel gemeenten nu dit onwettige beleid voeren. Een kanttekening hierbij is dat het pas gaat om de eerste overwinning die Wmo-cliënten boeken in deze specifieke juridische strijd over de uren hulp in de huishouding. ‘Andere rechtbanken hebben het beleid eerder goedgekeurd,’ erkent Wevers. Het eindoordeel in de kwestie moet worden geveld door de Centrale Raad van Beroep, de hoogste rechter in dit soort zaken. Wevers heeft niettemin goede hoop. ‘De rechtbank Gelderland beschikt over veel kennis op dit gebied en is in eerdere Wmo-zaken ook gevolgd in hoger beroep.’

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen