Boek Nechamah Mayer-Hirsch gepresenteerd

Foto:

Op woensdag 30 mei werd in Museum Nijkerk in kleine kring een nieuw boek gepresenteerd: ‘Alleen de poes was blij – en andere verhalen over joods Nijkerk’, geschreven door Nechamah Mayer-Hirsch.

Nechamah Mayer-Hirsch stamt uit de bekende familie De Liever, onlangs nog in het nieuws omdat er een De Lieverhof komt in het centrum. In haar boek heeft Mayer-Hirsch vele verhalen en anekdotes over haar familie opgenomen, maar ook over andere joodse gezinnen in Nijkerk.

De joodse gemeente van Nijkerk stond voor de oorlog bekend als zeer vroom. In meerdere verhalen komt dat terug. Na de oorlog kwamen slechts weinigen terug, en ze werden niet altijd met open armen ontvangen. ‘Alleen de poes was blij dat we terugkwamen,’ was hoe dat gevoeld werd door de overlevenden van Nechamahs familie.

De zoektocht naar de verhalen en de geschiedenissen van joods Nijkerk heeft voor Nechamah veel duidelijk gemaakt over haar eigen roots. Voor Nijkerk is het van grote waarde dat deze verhalen bewaard blijven in dit boek. De vooroorlogse joodse gemeente komt erin tot leven, met al zijn gewoonten, hebbelijkheden en onhebbelijkheden.

‘Alleen de poes was blij’ is te koop bij Museum Nijkerk en bij de plaatselijke boekhandels en kost 16,95 euro.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden