Feestelijke Open Tuinendag

Foto: rechtenvrij

Op zaterdag 16 juni a.s. wordt weer de jaarlijkse, landelijke Open Tuinendag gehouden.

Ook in de gemeente Nijkerk. Hier krijgt deze dag een extra feestelijk tintje omdat de Afdeling Nijkerk/ Hoevelaken van Groei & Bloei, die deze dag organiseert, 50 jaar bestaat. Dat laat ze zien door niet alleen haar leden, maar ook iedere tuinliefhebber erbij te betrekken. De Open Tuinendag duurt van 10.00 uur tot 17.00 uur.

Fietstocht

Aan de hand van een routeboekje kan men een mooie tocht maken over landelijke wegen en mooie natuurgebieden, waar een aantal opengestelde privé-tuinen aan liggen. Deze hebben ieder een eigen karakter. Zo kan men o.a. kennismaken met een tuin in Japanse stijl, met als aandachttrekker een “hartjesboom”. Er is een tuin te bezoeken van liefhebbers van bijzondere rozenrassen, waarvan er een de prachtige naam: de “Ghislaine de Feligonde” draagt. En dan is er een grote tuin bij die vrijwel alle aspecten van het tuinieren in zich heeft, met daarnaast ook nog ruimte voor de natuur. Alle eigenaren willen de geïnteresseerde bezoekers graag over hun passie vertellen.

Demonstraties onderweg

Op deze dag krijgen bezoekers ook de mogelijkheid om twee bloemschikdemonstraties bij te wonen. Vera de Boer zal ‘s morgens in een van de tuinen laten zien hoe je zelf aan de slag kunt gaan om een bloemstuk te creëren. In een andere tuin is er ’s middags ruimte vrijgemaakt voor een bijzondere bloemschikdemonstratie in Japanse stijl: Ikebana, gegeven door Esther Hoogland. En op weer een andere plek zijn leden van de plaatselijke bijenhouders vereniging aanwezig voor uitleg en interessante demonstraties over het houden van bijen. Ook is er informatie over uilen verkrijgbaar. Bovendien staat hier de kraam van Groei & Bloei, waar leden desgewenst informatie en adviezen geven over alles wat komt kijken bij het tuinieren. Het is ook mogelijk om plantjes voor een aardig prijsje te kopen.

Opening, carillon en expositie

Om 10.00 uur op zaterdagmorgen 16 juni wordt deze dag officieel op feestelijke wijze geopend in en rondom het Museum Oud-Nijkerk in de Venestraat in Nijkerk, door Jan Cozijnsen, bestuurslid van het museum.
Terwijl buiten het fameuze Nijkerkse carillon zijn vrolijke klanken laat horen , met speciaal voor deze dag muziek die met tuinen te maken heeft, zoals misschien wel “In an English countrygarden…”, kan men binnen een speciale expositie bezoeken met als thema: “Tastbaar Tuingeluk” . Leden van Groei & Bloei laten hier voorwerpen zien die een bijzondere betekenis voor hen hebben, gericht op hun tuinhobby. Bovendien kan men een gedocumenteerd overzicht krijgen van 50 jaar geschiedenis van onze plaatselijke Groei & Bloei-afdeling. Daarbij wordt er ook een PowerPoint presentatie vertoond.
Het museum beschikt over een patiotuin met interessante archeologische voorwerpen. En natuurlijk ook bomen en planten zoals de karakteristieke tabaksplant die herinnert aan de eeuwenlange bestaande en verdwenen tabakscultuur in Nijkerk. Iedere aanwezige bezoeker wordt hier getrakteerd op iets lekkers en daarbij een jong tabaksplantje, Nicotiana Sylvestris of Nicotiana Limegreen, zolang de voorraad strekt!

Routeboekjes

Om de tuinen te bezoeken is er ook dit jaar weer een speciale fietsroute uitgezet die beschreven wordt in een routeboekje. Ook treft men er de beschrijvingen van alle open tuinen aan. Het boekje is verkrijgbaar in de Boekhandel Bruna in Hoevelaken en Boekhandel Roodbeen in Nijkerk, vanaf 9 juni. Bij aankoop van een badge à € 2.50 als deelnamebewijs krijgt u het boekje erbij. Ook als men de auto boven de fiets verkiest. Op 16 juni kan men ook nog badges met routeboekje aanschaffen in het museum.
De jubilerende vereniging Groei & Bloei hoopt op een grote deelname van tuinliefhebbers!

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen