Je kunt weer de toren op

Foto:

Je eigen huis zoeken, het leven in de stad van boven bekijken en genieten van het uitzicht:

in de zomermaanden juli en augustus is de toren van Nijkerk traditiegetrouw iedere donderdagavond te beklimmen. De torenbeklimming is mogelijk vanaf 18.00 uur, voor slechts €1,- p.p. Rond 19.15 uur moet iedereen weer naar beneden, vanwege de beiaardconcerten die om 20.00 uur aanvangen.

Het is zeer de moeite waard om de klim te wagen. Deze start bij de zij-ingang van de kerk waar zich de toegangsdeur tot de wenteltrap uit 1461 bevindt. Na 55 treden bereik je de zolder waar vroeger de klokken geluid werden. De touwen hangen er nog, maar eraan trekken levert geen gebeier op. De klokken worden sinds de jaren 50 niet meer met de touwen geluid, maar automatisch. Via houten trappen gaat het verder omhoog. Op een hoogte van 145 treden ontwaar je de drie grote luidklokken en de twee grootste klokken van het carillon. Indrukwekkend!
Na bijna 200 treden wordt de omloop bereikt die op zo’n 40 meter hoogte zit. Vanaf hier is het uitzicht adembenemend. De straten in de binnenstad, de woonwijken iets verder weg en aan de horizon plaatsen tot in de verre omtrek. De Onze Lieve Vrouwe-toren in Amersfoort is bij helder weer met gemak te zien, evenals de TV-mast in Hilversum. Hoge flats van Almere doemen op in noordwestelijke richting boven de vlakte van de Flevopolder (met de vele windmolens). Richting het noord- tot zuidoosten is vooral heel veel bos te zien.

Ben je een Nijkerker en nog nooit op de toren geweest? Dan wordt het de hoogste tijd! Nieuw in Nijkerk? Ontdek de stad van boven! Toerist? Dan móet je kunnen zeggen dat je de mooiste toren van het land hebt beklommen!

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden