Prachtige beelden unieke zeilwedstrijd

Onze fotograaf Arjen Gerritsma ging mee op de persboot van de SKS om in Friesland één van de mooiste zeilwedstrijden van het jaar te fotograferen.

Dit indrukwekkende spektakel, dat twee weken duurt, trekt heel veel nationaal en internationaal publiek. De winnaar van vandaag was schipper Auke de Groot (Stavoren) met zijn bemanning na een unieke wedstrijd bij Lemmer.
Bekijk voor een leuke indruk van deze happening de fotoserie.

Over het Skûtsjesilen

Elk jaar houden de skûtsjes Friesland in hun ban. Iedereen die ook maar iets voor het zeilen voelt, volgt de strijd tussen de oude vrachtschepen op de voet. Platbodems die aan het begin van de vorige eeuw werden gebouwd om turf, mest en andere lading tot bij de boerderijen te brengen. Hiervoor moesten de schepen ondiepe vaarten in. Daarom werden de schepen dan ook lang en plat gemaakt. Als er wedstrijden waren, en de schipper een paar centen extra kon verdienen, werd alle huisraad uit het skûtsje gehaald en op de wal gezet.

Deze skûtsjewedstrijden vonden vaak plaats in perioden dat er weinig werk voor de schippers was; de boeren hadden immers wel iets anders aan het hoofd dan denken aan een lading voor de broodschipper.

Kort voor de tweede wereldoorlog was het gedaan met het skûtsjesilen maar tegen het eind van de tweede wereldoorlog nemen enkele skûtsjefanaten het initiatief om het skûtsjesilen weer zijn rechtmatige plaats op de Friese zeilkalender te laten innemen. En nu meer dan zeventig jaar later, bloeit het evenement als nooit tevoren.

SKS Kampioenschap

De grote strijd bij het SKS skûtsjesilen gaat om het SKS kampioenschap. Dat gaat naar de schipper die zo weinig mogelijk punten bijeen heeft gesprokkeld. Het eindklassement wordt berekend na de serie van elf wedstrijden. Van het puntentotaal wordt de slechtste wedstrijd afgetrokken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen