Nijkerkerbrug klaar voor 30 jaar (video)

Foto:

Tijdens het feestje omdat de Nijkerkerbrug opgeknapt is, viel vooral de tevredenheid over het hele proces op.

Natuurlijk was er keihard gewerkt en duizel je, als je hoort dat er 9.000 liter zelfdichtend beton is gebruikt. Het was een ingewikkelde klus, we berichtten daar met videobeelden al eerder over.

Aanleiding was, dat de brug niet meer geschikt was voor het huidige verkeer. Hij was versleten, maar kan er nu weer 30 jaar tegen. De opknapbeurt kostte 15 miljoen.

Het proces

Iedereen was dus dik tevreden over het proces. Normaal gesproken bepaalt Rijkswaterstaat wat er moet gebeuren en zoekt daar dan een aannemer bij. Nu niet, De aannemer – Combinatie NU (Mourik en BESIX) – en Rijkswaterstaat hebben vanaf het begin samengewerkt.U leest daar meer over op projectdoen.nu. Natuurlijk, er moet nog geëvalueerd worden, maar vanmiddag was iedereen er blij gestemd over.

Rotonde

Flevolandgedeputeerde Jan de Reus toonde zich in alle opzichten ook een tevreden mens. De enige overheidsvertegenwoordiger in het gezelschap van vanmiddag was niet alleen over de samenwerking tevreden, maar ook over het resultaat: vrachtwagens van 50 ton en meer mogen nu ook over de brug. Voorheen niet. Prima, aldus De Reus, maar de rotondes aan beide zijden moeten weg om die vrachtwagens niet onnodig te hinderen. Flevoland heeft al besloten dat te doen. Hij riep: “Gelderland, haal die rotonde weg”. Hij bedoelde daarmee de rotonde op de N301, waarop je afslaat naar de sluis.

Wat is er onder meer gedaan?

De onderdoorgang bij de Slingerweg is verhoogd tot 4,50 meter en de brug gaat de komende dertig jaar weer mee.

De pijlers van de brug zijn voorzien van 9.000 liter extra beton

De liggers zijn verstevigd met koolstof lamellen en het roesten van de wapening wordt tegengegaan door zeer lichte stroomstootjes.

Een brugdeel is in zijn geheel vervangen.

Uiteindelijk is de gehele brug twee weekenden gesloten geweest voor wegverkeer, het vaarverkeer kon ten alle tijden doorvaren. Het eerste weekend was de brug gesloten voor auto -en vrachtverkeer. Voetgangers, fietsers en scooters konden gebruik maken van één fietspad. Het tweede weekend heeft een pontje fietsers en voetgangers naar de overkant gevaren. Auto’s en vrachtwagens zijn dit weekend omgeleid via een alternatieve route. Door voor het overgrote deel te werken vanaf de onderkant van de brug is deze hinder voor het verkeer het afgelopen jaar minimaal geweest.

De komende weken wordt de bouwlocatie opgeruimd en het terrein weer hersteld.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen