Open Tuindag voor fuchsialiefhebbers

Foto:

Deze week wordt voor de 16e keer de Open Tuinendag gehouden van de Fuchsiavereniging ‘De Veluwe’. Drie leden van deze vereniging stellen op vrijdag 26 juli en zaterdag 27 juli hun fuchsiatuinen open voor een bezichtiging. Het zijn de familie W. van de Biezenbos aan de Reigerlaan, mevrouw Van de Glind aan de Voorthuizerweg 13-05 en de familie Davelaar aan de Overhorsterweg 53 in Voorthuizen

De Open Tuinendag is een jaarlijkse traditie van de Fuchsiavereniging, waarbij iedereen die dat wil de prachtige fuchsiatuinen gratis kan bezoeken en kan genieten van de ongelooflijk mooie bloemenpracht. De tuinen zijn op beide dagen open vanaf 10.00 tot 17.00 uur. De toegang is niet alleen gratis maar men kan ook genieten van een kopje koffie met een versnapering. Liefhebbers van fuchsia’s die voor de eerste keer een dergelijke open tuinendag bezoeken weten niet wat ze zien en worden getroffen door de fascinerende schoonheid van honderden verschillende soorten fuchsia’s.
Willem van de Biezenbos
Je zou het zo op het eerste gezicht niet verwachten bij een huis in een woonwijk, maar bij de familie Van de Biezenbos op de Reigerlaan 18 in Nijkerk staat zowel de voor- als achtertuin geheel in het teken van de fuchsia’s. Achter de ogenschijnlijk normale woning schuilt een kleurenpracht aan bloemen. In alle hoeken en gaten zijn de meest fraaie exemplaren van deze plant te bewonderen. Willem van de Biezenbos: “Voor mij is het eigenlijk een uit de hand gelopen hobby geworden. Het is ontstaan toen ik in het ziekenhuis lag en aan de praat raakte met een andere patiënt. Hij was een enthousiaste fuchsia tuinder en heeft mij met het virus besmet.”
Bloemenzee
“We doen het nu al meer dan 20 jaar en ik heb inmiddels meer dan 150 verschillende soorten. De eerste fuchsia waar ik mee begon was de Celia Smedly. Toen ik een keer op de Open Tuinendag bij de familie Davelaar ging kijken zag ik hoeveel er mogelijk was met deze plant en konden we ook een paar stekjes van andere fuchsia’s krijgen. Je gaat vervolgens eens bij andere adressen kijken en zo raak je er steeds meer aan verknocht. Vooral de moeilijker soorten vind ik prachtig en uitdagend om te telen, zoals de fire cracker. Iedere dag moet ik wel minstens een uur uittrekken om de planten water te geven. Het mooiste zijn de fuchsia’s in juli, dan is het hier een echte bloemenzee. Het was wel een slecht voorjaar voor fuchsia’s, door het koude en natte weer kon ik de planten pas laat uit de winterstalling halen. Meestal doe ik dat al in maart, maar nu kon het pas in april/mei. Maar ze beginnen nu weer aardig de gang te krijgen!”
Bonsai fuchsia’s
“Om nog meer ruimte voor de fuchsia’s te creëren heb ik de vijver uit mijn tuin verwijderd zodat het geheel er nog aantrekkelijker uitziet. Wat ik ook heel mooi vind is het kweken van bonsai fuchsia’s. Daar heb ik een paar hele fraaie exemplaren van, met de Leverkussen heb ik vijf jaar geleden de tweede prijs gewonnen bij een landelijke bonsaiwedstrijd. Behalve fuchsia’s kunnen de mensen ook een keur aan klimplanten, ananasplanten, violenplanten, enz. bewonderen. Ik ben ook lid van de Nederlandse Kring van Fuchsiavrienden, regio Veluwe. Tijdens bijeenkomsten praten we elkaar bij over de laatste ontwikkelingen. Je leert al pratend heel veel van elkaar. Het ledenaantal is nu ongeveer 100, het loopt helaas wat terug omdat jongere mensen de weg naar de vereniging minder goed weten te vinden. Graag geef ik belangstellenden meer informatie hierover, tel. 033-2458529 of door me te mailen: [email protected].”
Gerrie en Dirk Davelaar
 Bij de familie Davelaar zijn maar liefst 500 fuchsia’s, waarvan meer dan 400 verschillende soorten te zien. Gerrie Davelaar: “Maar ook liefhebbers van andere planten komen ruimschoots aan hun trekken hoor, zo hebben we onder meer een waterval met speciale waterplanten en zijn er pruimen-, walnoten-, kastanje-, appel- en perenbomen te bewonderen. Ook daglelies, papegaaienplanten, hortensia’s, papavers, datura’s en stokrozen staan er fantastisch bij, het is gewoon veel te veel om op te noemen. Er komen altijd veel mensen kijken naar de Open Tuindagen! We zijn in april 2009 verhuisd van de Schoolstraat 113 in Nijkerkerveen naar een boerderij op de Overhorsterweg 53 in Voorthuizen en hoopten dat evenveel mensen ons zouden weten te vinden als voorheen. Wat schetst onze verbazing toen wij vorig jaar maar liefst 600 bezoekers mochten ontvangen, een absoluut record! Ze komen uit alle windstreken, van Groningen en Friesland tot mensen uit Zeeland, een paar jaar geleden kwam er zelfs nog een bus uit België speciaal voor ons over. Verder komt de scootmobielclub Nijkerk ieder jaar langs en worden bewoners van het St. Jozef in Nijkerk met busjes van het UWV naar ons toegebracht. Daarnaast zijn er ook veel vakantiegangers van campings in de omgeving die ons met een bezoekje vereren. Ze worden altijd goed ontvangen door ons, ze krijgen koffie met wat lekkers aangeboden.”
2013-07-17-fuchsia-2
Gerrie en Dirk Davelaar, samen op de antieke fiets, stellen graag hun ‘fuchsiaparadijs’ open voor belangstellenden.
Foto: Gerrit Steen
Fuchsiavereniging
“Behalve het grote aquarium dat wij midden in de vijver met kooikarpers hebben neergezet kunnen de mensen nu ook een tweede aquarium bewonderen, je weet niet wat je ziet, de mooiste vissen zwemmen op ooghoogte aan je voorbij. Ook lopen er bij ons veel ganzen, eenden en kalkoenen rond, het is bij ons net een mini-dierentuin. Er is verder een informatiestand van de Fuchsiavereniging aanwezig, tevens zijn er meststoffen te koop, boekjes en andere informatie over de fuchsia’s. Voor liefhebbers zijn er kleine stekjes. ’s Winters houden we ze over door ze in een oude diepvriezer met turfmolm over te houden, ze moeten immers vorstvrij gehouden worden. Auto’s kunnen we goed kwijt, op het weiland naast ons huis is daar plaats genoeg voor. We hopen dat evenveel mensen ons weten te vinden als vorig jaar….”
Bijdrage van Gerrit Steen
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen