Stoomgemaal in het nieuws 2018

Foto:

Het publieke draaiseizoen van het stoomgemaal Arkemheen is ten einde voor dit jaar.

Een goede reden om terug te kijken naar wat leuke televisiebeelden die dit jaar op het stoomgemaal zijn gemaakt.

Zo heeft onder andere Omroep Max,Vis TV en Omroep Gelderland gefilmd op het stoomgemaal. Ook het lokale nieuws, waronder RTV Bunschoten en nijkerk.nieuws.nl besteedden aandacht aan het stoomgemaal.

RTV Bunschoten


Dit jaar heeft RTV Bunschoten meerdere malen het stoomgemaal bezocht, onder meer op de vakantiemaaldag. Ze maakten een verslag van “Radiobaken Zout”, dat op het stoomgemaal aanwezig was en een kort verslag van de “grote groene bal”.

Terugkijken? Film 1Film 2 en Film 3

BinnensteBuiten


2018 was het jaar van de huiszwaluw. Een vaste jaarlijkse bezoeker van het stoomgemaal en de polder Arkemheen. Het televisieprogramma “BinnensteBuiten” nam een kijkje in de polder en het stoomgemaal om de huiszwaluw te bekijken. (Klik op de foto om de video te bekijken)

omroep Gelderland

Tijdens de vakantiemaaldag werd de documentaire “Met uitsterven bedreigd” opgenomen. e\e aflevering stond in het teken van “Stoker”. Vrijwilliger Gert van het Hart is in zijn werkend leven stoker geweest op een zuivelfabriek. Van het Hart is vrijwilliger van het eerste uur bij het stoomgemaal.  (Klik op de foto om de video te bekijken)

Onderhoud

Nu het publieke draaiseizoen weer voorbij is, beginnen de vrijwilligers van het stoomgemaal met het onderhoud. De vroegere kolenloods van het stoomgemaal, wat nu bezoekerscentrum is, wordt aan de buitenkant opnieuw in de verf gezet. .

Ook wordt het gegraveerde naambord “Kolenloods”met liefde behandeld door een vrijwilliger en voorzien van een nieuw laklaag.

31 oktober is bij de stoommachine een stuk gietijzer gerepareerd. De uitvoering werd gedaan door Doddema Locking. Dit bedrijf is een specialistisch bedrijf met jaren lange ervaring in het repareren van dit soort oude machines.

Reacties

article
116579
Het publieke draaiseizoen van het stoomgemaal Arkemheen is ten einde voor dit jaar. Een goede
https://nijkerk.nieuws.nl/nieuws/116579/stoomgemaal-nieuws-2018/
2018-11-06T11:00:00+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/237/2018/11/06103431/2018-11-06-stoomgemaal-2.jpg
Nieuws