Financiële hulpverlening kan eerder ingezet worden

Foto:

Vanaf januari 2019 is het mogelijk om in een eerder stadium hulp aan te bieden aan inwoners, die in de problemen dreigen te raken door schulden.

Door het verzamelen en vervolgens ‘matchen’ van signalen van verschillende leveranciers, komen risicovolle situaties veel eerder in beeld.

Vervolgens wordt hulp aangeboden. Die kan op vrijwillige basis ingezet worden. Deze pilot “Vroegsignalering Schulden” start per 1 janiari januari 2019 voor de duur van twee jaar.

Op dit moment melden inwoners zich zelf aan voor schuldhulpverlening. Het landelijke beeld is dat mensen in het algemeen laat hulp zoeken. In Nijkerk is dat niet anders. Vaak pas drie tot vijf jaar na het ontstaan van de eerste betalingsachterstanden. Het gevolg is dat als iemand zich uiteindelijk tot de hulpverlening wendt, de schuld vaak enorm is opgelopen. Er zijn dan veel verschillende schuldeisers zijn. De situatie is dikwijls erg complex geworden. De reden om niet eerder is hulp te zoeken varieert. Soms is het onbekendheid met de weg naar de hulpverlening, of heeft men het idee zelf nog een oplossing te kunnen vinden. Ook schaamte voor het feit dat het niet lukt om de eigen financiën te managen speelt soms een rol.

Wethouder Mariëlle Broekman: “Met het starten van de pilot hopen we inwoners eerder te kunnen helpen. Hierdoor is de schuld minder groot op het moment dat hulp wordt aangeboden, en hopelijk beter te overzien en op te lossen. We bieden de inwoners op verschillende manieren hulp aan, die overigens allemaal op vrijwillige basis zijn.” Gemeenten die al bekend zijn met vroegsignalering geven aan dat ongeveer 80% van de inwoners naderhand positief reageert.

Om de pilot 1 januari 2019 te laten starten worden de komende maanden verschillende zaken voorbereid. Er worden afspraken met partners gemaakt, convenanten worden gesloten en er wordt bekeken hoe en door wie de inwoners worden benaderd. Privacy en de vrijwillige basis zijn hierbij een heel belangrijk aandachtspunt. Na twee jaar wordt de pliot geëvalueerd.

Reacties

article
116983
Vanaf januari 2019 is het mogelijk om in een eerder stadium hulp aan te bieden
https://nijkerk.nieuws.nl/nieuws/116983/financiele-hulpverlening-kan-eerder-ingezet-worden/
2018-10-16T15:34:31+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/237/2018/10/16160010/2018-10-16-coalitie-akkoord-05-broekman.jpg
nijkerk nijkerkerveen hoevelaken
Gemeente, Nieuws