Alle seinen op rood op de woningmarkt

Foto:

Het is code rood voor de woningmarkt.

Met deze noodkreet pleitte de NVM op Prinsjesdag voor een structurele aanpak om tot 2030 in Nederland 1 miljoen nieuwe woningen te bouwen. Dat de woningmarkt het water aan de lippen staat, blijkt ook uit de nieuwste kwartaalcijfers die de NVM vandaag presenteert.

Woningmarktcijfers 3e kwartaal

  • In het 3e kwartaal van 2018 hebben NVM makelaars bijna 12% minder woningen verkocht.
  • De gemiddelde transactieprijs van een woning steeg tot een recordniveau van 292.000 euro, 10,3% hoger ten opzichte van een jaar eerder.
  • Daarnaast wisselde ruim een derde van de woningen boven de vraagprijs van eigenaar. De vraagprijs ligt bijna 11% boven het niveau van een jaar geleden.
  • Woningen werden gemiddeld binnen 40 dagen verkocht. Dat is 15 dagen minder dan een jaar geleden.
  • Het woningaanbod is in een jaar tijd met ruim 30% gedaald. Die daling is het grootst bij appartementen en tussenwoningen.
  • Een potentiële koper had het afgelopen kwartaal nog slechte keuze uit minder dan 4 woningen (3,7).
  • In het 3de kwartaal 2018 zijn er 12% minder nieuwbouwwoningen verkocht dan een jaar eerder (6.600). De prijs van een verkochte nieuwbouwwoning is in een jaar tijd met ruim 16% toegenomen tot gemiddeld 355.000 euro. Hiermee wordt nieuwbouw voor een steeds grotere groep kopers onbetaalbaar.
  • In de huidige overspannen woningmarkt komen er volgens de NVM steeds meer bevolkingsgroepen langs de kant te staan, vooral starters en middeninkomens. Daarom pleit hij de NVM meer focus en daadkracht in de vorm van een nationaal woningbouwplan met een strakke regie van het Rijk.

Nieuwbouw aanpakken

De doelstelling van 75.000 nieuwbouwwoningen per jaar wordt op dit moment bij lange na niet gehaald. Er is ook weinig perspectief dat dit volgend jaar wel zal lukken. Er is volgens de NVM behoefte aan een nationaal woningbouwplan, waarmee de Rijksoverheid daadwerkelijk de regie pakt op de woningbouwopgave.

Eerder dit jaar heeft de NVM samen met andere marktpartijen en de Rijksoverheid de Nationale Woonagenda getekend. Doel daarvan is de nieuwbouwproductie in Nederland flink te bevorderen. Gemeenten en provincies hebben deze agenda niet mee ondertekend. Erg jammer, volgens de NVM. “Gemeenten en provincies moeten nu versneld locaties voor nieuwbouw vrijmaken. En het Rijk moet daarop sturen.”

Oorzaken voor achterblijvende nieuwbouw

  • Dat er nog steeds te weinig nieuw aanbod van woningen is, heeft volgens de NVM meerdere oorzaken:
  • Er is geen duidelijke visie bij projectontwikkelaars en gemeenten waar en hoe er op dit moment ontwikkeld en gebouwd moet worden.
  • Het gasloos bouwen zet een rem op de bouwproductie. Projecten op de tekentafel worden omgezet naar gasloos, waardoor vertraging optreedt.
  • De woningcorporaties worden te zwaar belast en komen daardoor niet toe aan investeringen in nieuwbouw.
  • De oude regelgeving remt nieuwe ontwikkelinitiatieven.

Beleggers, expats en werkgevers verkrappen de consumentenkeuze

Een andere fenomeen op de woningmarkt is dat steeds meer beleggers op de woningmarkt actief zijn. Een betrekkelijk nieuwe trend is ook dat expats er in de krappe huurmarkt steeds vaker voor kiezen om een woning te kopen in plaats van te huren. Door de aantrekkende economie en de aanstaande Brexit kopen ook (multinationale) ondernemingen in groten getale woningen voor hun nieuwe werknemers. Hierdoor blijven er minder woningen over voor ‘gewone’ koopkandidaten.

Verwachting NVM: minder aanbod en transacties en blijvende prijsstijgingen

Voor het laatste kwartaal van 2018 houdt de NVM rekening met een daling van 7% tot 10% in het aantal transacties en een prijsontwikkeling van plus 8% tot 10%. De woningmarkt zal volgens de NVM-voorzitter dus verder verkrappen, al blijven de regionale verschillen groot.

Regio Nijkerk

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen