Ben blogt: Jasje jatten van David Bowie

Foto:

In zijn nieuwe bundel ‘Het oog van de naald’ schrijft A.L. Snijders dat hij in 2010 in de Kleine Komedie een presentatie bijwoont van Elly de Waard, dichteres en popjournalist.

In 1974 jat ze een jasje van David Bowie. Een wraakactie. Een verhaal geboren in het hoofd van de schrijver, denkt Snijders – tot een dame het podium oploopt met het jasje om haar schouders.

Samen met mensen als Jip Golsteijn en Jan Donkers zet Elly de Waard vanaf eind jaren zestig de popjournalistiek op de kaart. Haar interviews in de Volkskrant en Vrij Nederland met de Rolling Stones, Lou Reed, Roxy Music en Frank Zappa lezen als popliteratuur. Mede door haar schrijfwerk breekt David Bowie door in Nederland.

Het is 1974. Elly de Waard ontmoet David Bowie in het Amstel Hotel. Hij is daar om een Edison in ontvangst te nemen, hij krijgt de prijs mede door toedoen van De Waard, zij zat in de jury. De maker van Space Oditty, Life on Mars en Rebel Rebel zet een Gitanes-sigaret tussen de lippen en vraagt De Waard om een vuurtje. Haar aansteker verdwijnt in de zak van de artiest, ze laat het zo. Er is ruimte voor één interview. Tot haar verbijstering krijgt niet zij, maar roddeljournalist Henk van der Meijden van de Telegraaf het interview toegewezen. De ster van de Nederlandse popjournalistiek is beledigd. Gekrenkt. Kwaad.

De volgende dag op de persconferentie neemt ze wraak. Over een stoel hangt het jasje van Bowie. Het is speciaal voor hem ontworpen, op de achterkant is een afbeelding geborduurd van de Russische stripheld Octobriana. De Waard hangt haar jasje eroverheen. Aan het eind van de persconferentie loopt ze met beide jasjes de deur uit.

Er wordt gesproken over ‘de grootste moderoof uit de popgeschiedenis’. Het Bowie-management stuurt meermaals aanmaningen dat de zanger zijn jasje terug wil. Fans bieden geld, zij zullen dan zelf wel even het jasje aan de zanger terug gaan geven. Toch doet De Waard geen afstand van het inmiddels legendarische kledingstuk. Ze heeft zich voorgenomen het alleen terug te geven als Bowie er zelf om vraagt.

Spijt van haar actie heeft de dichteres en popjournalist niet. In 2015 verschijnt zelfs een lijvig boek met haar beste verhalen, met als titel: ‘Het jasje van David Bowie’. De wraak van het Bowie-management komt later dat jaar: het boek mag niet verkocht worden tijdens de grote David Bowie-expositie in het Groninger Museum. Veertig jaar na dato zijn de popster en zijn gevolg nog steeds boos.

Tijdens de presentatie van dit boek zit Snijders in de Kleine Komedie. Hij heeft geen kennis van de popcultuur, zoals hij ook vertelt in een reactie op mijn blog ‘Gebutste zielen met gitaar’. Hij denkt dat de dichteres een verhaal vertelt, dat de verbeelding een woordje meespreekt. Tot een medewerker van De Kleine Komedie het podium op paradeert met het geborduurde torrerojasje. Snijders schrikt op uit de wereld van zijn verbeelding.

Elly de Waard heeft geen knagend geweten. Het was haar ‘wraak’ omdat een roddeljournalist wél een interview kreeg en zíj niet, het was ‘genoegdoening’ voor de aansteker die Bowie in zijn zak gestoken had. ‘Ik heb mijn actie altijd gezien als een vorm van fair play, als een lichtvoetige uitwisseling van stekeligheden’, zegt ze in een interview.

Snijders zal bij de aanblik van het jasje hebben beseft dat dit de échte wereld is. De belasting tillen, de verzekering oplichten, een notitieblokje meenemen van je werk, zolang we het maar zien als ‘een vorm van fair play’ of als een ‘lichtvoetige uitwisseling van stekeligheden’ lijdt het geweten er niet onder..

Ben Tekstschrijver

Tekst nodig? Laat woorden werken. Ben Tekstschrijver uit Hoevelaken schrijft voor alle sectoren, zorg en welzijn is zijn specialiteit.
Meer informatie? Meer blogs lezen? Kijk op mijn site. Nooit meer een blog missen? Word vaste lezer. Meld u aan via de website.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden