Warm afscheid voor Joost Smit

Foto:

De gemeente van de GKV Nijkerk Oost heeft afgelopen zaterdag afscheid genomen van haar predikant Joost Smit. De gemeenteleden hadden een barbecue en een gezellige avond georganiseerd voor Joost, zijn vrouw Hanneke en hun 5 kinderen. 

Op zondag 7 juli, een dienst met veel genodigden, preekte Smit voor de laatste keer in de kerk aan de Jan Steenhof. 
Na 10 jaar predikant in Nijkerk te zijn geweest, heeft Smit onlangs een beroep aangenomen van de GKV gemeente in Vathorst. De gemeente van Nijkerk gaat haar predikant zeker missen, want er was een grote onderlinge verbondenheid. Joost Smit was iemand die op een eigentijdse manier goed de link kon leggen tussen de Bijbelse boodschap van redding door Jezus Christus en het leven van elke dag. Hij wilde graag dicht bij de mensen staan en gaf dat op zondag letterlijk gestalte door niet op de preekstoel te blijven staan, maar de gemeente “op dezelfde hoogte” toe te spreken, vanaf het podium. Hij had plezier in het werken met jongeren en hij betrok hen dan ook regelmatig bij de voorbereiding van een dienst. In vreugde en verdriet bezocht hij de gemeenteleden om zo het leven met elkaar te delen en elkaar van hart-tot-hart te ontmoeten. Ook werkte hij graag mee aan bijzondere diensten, zoals onlangs een radio-uitzending van Zendtijd voor Kerken. 
Dat Smit een predikant van deze tijd is, blijkt wel uit zijn veelvuldige gebruik van Social Media. Door middel van een eigen blog en het bijna dagelijks plaatsen van Twitter berichten, liet en laat hij veel mensen delen in zijn liefde voor Jezus Christus en zijn passie voor communicatie. “Schrijven is schilderen met woorden” aldus Smit en die woorden waren hem op het lijf geschreven.
Naast het werk als predikant, vond hij zijn ontspanning in o.a. wielrennen en muziek. Zo heeft hij met een Nijkerks team de bekende tour Alpe d’Huez gereden en liet hij de gemeente meerdere malen genieten van zijn trompetspel. 
Het programma van de afscheidsavond was dan ook rijkelijk voorzien van Social Media, wielrennen en muziek en tijdens een ludieke abdicatie, compleet met rode loper, podium en een heuse balkonscène, droegen Joost en Hanneke Smit het stokje over aan hun komende opvolgers. De gemeente zwaaide hen uit en was, gezien de vele zakdoeken, zichtbaar ontroerd door het afscheid van hun geliefde predikanten echtpaar. 
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen