Minister Ollongren schaft energielabel niet af

De minister stelt dit in antwoord op diverse Kamervragen over vermeend gesjoemel met de labels en de beboeting van woningeigenaren die in gebreke blijven. Volgens Ollongren is Nederland op grond van Europese regelgeving verplicht om het energielabel te handhaven.

Ruim 1 miljoen euro aan boetes

Bij de verkoop van een woning is de eigenaar verplicht een geldig energielabel voor die woning beschikbaar te stellen aan de koper. Enkele maanden geleden werd via BNR bekend dat de Inspectie Leefomgeving en Transport sinds de invoering van het verplichte energielabel in 2015 al ongeveer €1,1 miljoen aan boetes heeft uitgedeeld aan woningeigenaren die niet over zo’n label beschikken. Op het ontbreken staat een boete van ruim €400.

Goed uitvoerbaar

Dat sommige mensen niet op tijd een energielabel aanvragen, is volgens Ollongren in veel gevallen te wijten aan overmacht of onwetendheid. “Soms gaat men ervan uit dat het voorlopige energielabel volstaat, maar het komt ook voor dat men moeite heeft met de digitale tool of het teveel gedoe vindt.” Toch ligt het nalevingspercentage rond de 90% en daarmee is het volgens de minister goed uitvoerbaar.

Eenvoudig aanvragen

Volgens de minister is dit hoge percentage te danken aan de lage kosten (rond €11) en de eenvoud van het aanvragen van een Vereenvoudigd Energielabel voor woningen (VEL). De minister onderzoekt nog hoe verkopers nog beter vooraf geïnformeerd kunnen worden over het verplichte energielabel bij verkoop.

Minder bieden

De minister gaat niet mee in de kritiek dat het hebben van een (al dan niet fictief) zo hoog mogelijk energielabel er voornamelijk voor bedoeld is om de verkoopprijs van een woning op de drijven. “Het vereenvoudigd energielabel geeft een globale indicatie van de energetische kwaliteit van de woning en van de maatregelen die genomen kunnen worden om deze te verbeteren. De koper kan dit in overweging nemen bij het bepalen van zijn bod op een woning. Het doel van het energielabel is bewustwording en inzicht in bespaarmogelijkheden”.

Lees ook: Energielabel aanvragen doe je zo

article
119312
Minister Ollongren laat weten dat het verplichte energielabel voor woningen niet wordt afgeschaft. De minister