Aeres MBO Nijkerk legt natuurvriendelijke oever aan

Foto:

Vrijdag hebben de studenten van MBO Nijkerk een natuurvriendelijke oever aangelegd.

In samenwerking met Pleizier en Timmer is het grondwerk uitgevoerd. Het project is onderdeel van de ontwikkeling van Landgoed Luxool. Een natuurvriendelijke oever is een geleidelijk aflopende overgang van land naar water, waar het goed toeven is waterplanten en -dieren.

Natuurvriendelijke oevers zijn:

  • Belangrijk voor de waterkwaliteit. Hoe meer de natuur haar gang kan gaan, hoe hoger de kwaliteit van het water. Het water ziet er dan ook helder uit.
  • Goed voor plant en dier. Natuurvriendelijke oevers zijn vaak een broedplaats, er worden eitjes afgezet en jonge dieren komen er tot leven. Andere dieren gebruiken de oever dan weer om te schuilen op jacht naar een prooi (snoeken bijvoorbeeld).
  • Prettig om naar te kijken. De natuur in een natuurvriendelijke oever is uitbundig, er is een grote soortenrijkdom en het water is mooi helder.
  • Een steile oever biedt amper leefmogelijkheden voor diverse planten, vissen en andere waterdieren. Bij een natuurvriendelijke oever is die ruimte er wel. Planten trekken verschillende kleine waterdiertjes, vissen, insecten, vogels en zoogdieren aan, die er voedsel kunnen zoeken, schuilen of zich voortplanten.

Dit alles levert een belangrijke bijdrage aan de verbetering van de ecologische waterkwaliteit. De natuurvriendelijke oever sluit goed aan op de bestaande pluktuin.

bijdrage van Rinus Jansen

Reacties

article
119400
Vrijdag hebben de studenten van MBO Nijkerk een natuurvriendelijke oever aangelegd. In samenwerking met Pleizier
https://nijkerk.nieuws.nl/nieuws/119400/aeres-mbo-nijkerk-legt-natuurvriendelijke-oever-aan/
2018-11-30T21:07:44+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/237/2018/11/16181001/2018-11-16-aeres-VMBO2018-26.jpg
nijkerk nijkerkerveen hoevelaken
Nieuws