Ben blogt: Privacy op de po

Foto:

In China staat de deur van de behandelkamer gewoon open.

Kijkt er iemand mee, luistert er iemand mee, ruikt er iemand mee?

Een uitpuilende wachtkamer luistert mee als de dokter op de röntgenfoto aanwijst waar bij jou de tumor zit. In Nederland doen we dat beter toch? Nou ja, toen ik jaren geleden in de zorg ging werken, luisterde ook de hele patiëntenkamer mee naar wat achter het bedgordijn besproken werd. En dat niet alleen…

Medio dit jaar interviewde ik een directeur-behandelzaken van GGZ Friesland over de nieuwe High & Intensive Care (HIC) die ze gaan bouwen. Het moet de mooiste in Europa worden. Patiënten in acute psychische nood worden opgenomen op een eenpersoonskamer, met luxe badkamer met ligbad. Met op de afdeling een afzonderhoekje, chillruimte, familiekamer, rooming-in, massagestoel en mediazuil met tv, radio en internet. Het doel is privacy en rust creëren, zodat minder vaak dwang en drang toegepast hoeft te worden.

Privacy is in de zorg ‘een ding’. Terecht. Hoe zorg je voor privacy in wachtkamers en patiëntenkamers? Hoe ga je veilig om met medische gegevens? De nieuwe AVG-wet doet daar nog een schepje bovenop. Elk ziekenhuis moet nu een coördinator aanstellen die ervoor zorgt dat iedereen in het ziekenhuis handelt volgens deze AVG-wet.

Ik denk aan mijn begintijd in de zorg. Ik loop op dat moment nog rond als fysiotherapeut. Privacy is nog niet bij wet geregeld, termen als healing environment en hostmanship bestaan nog niet. De schaarse eenpersoonskamers op de afdeling zijn vooral bestemd voor patiënten die een besmettelijke infectie hebben of terminaal zijn.

Ik bezoek een man op de hartbewaking. Het is een langgerekte zaal met zes bedden op rij. De patiënten hebben plakkers op hun borst, snoeren verbinden hen met een monitor. Als een patiënt gewassen wordt of een dokter op bezoek krijgt, wordt een geel gordijn om het bed getrokken.

Het gordijn van mijn patiënt is dicht, hij zit op de postoel. Hij heeft het zo lang mogelijk uitgesteld. Later vertelt hij waarom. Hij geneert zich. Daarom heeft hij ook een hekel aan kamperen, de geluiden van een campingtoilet doen hem griezelen. Een toilet werd vroeger een ‘privaat’ genoemd, maar het woord ‘privé’ is in een toilethok op een camping in zijn ogen ver te zoeken.

Hij vraagt fluisterend aan de verpleegkundige of ze nog ergens ‘een luchtje heeft’. Ze knikt begrijpend.

Als hij zijn postoelgang heeft afgerond, belt hij de verpleegkundige. Hij merkt dat zijn boodschap nogal ‘luchtig’ is en beseft dat zijn gordijntje dit niet tegenhoudt. Hij schaamt zich en vraagt fluisterend aan de verpleegkundige of ze nog ergens ‘een luchtje heeft’. Ze knikt begrijpend en komt even later terug met een spuitbus. In een nevel van dennengeur helpt ze de man met al zijn toeters en bellen weer terug in bed. Ze opent het gordijn en rijdt de postoel met snelle stappen de kamer uit.

De man kijkt besmuikt de zaal rond in de hoop dat zijn zaalgenoten van deze ‘Chinese toestanden’ niets hebben meegekregen. Zijn rechterbuurman vangt kort zijn blik, tilt zijn hoofd iets op, snift een paar keer opzichtig en zegt dan langs zijn neus weg: ‘Verrek, het lijkt wel of hier iemand in het bos heeft zitten schijten.’

Ben Tekstschrijver

Tekst nodig? Laat woorden werken. Ben Tekstschrijver uit Hoevelaken schrijft voor alle sectoren, zorg en welzijn is zijn specialiteit.
Meer informatie? Meer blogs lezen? Kijk op mijn site. Nooit meer een blog missen? Word vaste lezer. Meld u aan via de website.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden