Nijkerk gaat beleid huishoudelijke hulp beter onderbouwen

Dit blijkt uit de uitspraak van 10 december 2018. De gemeente Nijkerk is daarbij tevreden dat nu duidelijk is dat de onderliggende rapporten van de adviesbureaus KPMG en HHM deugdelijk en onafhankelijk zijn.

Wethouder Harke Dijksterhuis: “We gaan zo snel mogelijk aan het werk om ons indicatieprotocol te actualiseren, waarin we aan de ene kant het Nijkerkse ruimhartige beleid behouden en aan de andere kant de indicaties beter onderbouwen. We hopen dit nieuwe protocol met een paar maanden te hebben. Ons uitgangspunt blijft dat inwoners de huishoudelijke hulp krijgen die ze nodig hebben, uitgaande van de persoonlijke situatie en wat men zelf, met hulp van de omgeving, nog kan”.

Op dit moment is nog niet helemaal duidelijk of een andere wijze van indiceren voor mensen in de praktijk tot verandering zal leiden. Tot het moment dat er een nieuw protocol is zal de gemeente in lijn met de uitspraak en met behoud van maatwerk indiceren. Bij ongewijzigde omstandigheden behouden de huidige gebruikers van huishoudelijke hulp de uren die ze toegekend hebben gekregen. De gemeente verwacht betrokken inwoners over een paar maanden verder te kunnen informeren.

Hoger beroep

De gemeente Nijkerk werkte tot nog toe met een indicatieprotocol om te bepalen op hoeveel huishoudelijke hulp inwoners recht hebben. Dit indicatieprotocol is, net al bij heel veel andere gemeenten, gebaseerd op onderzoeken van de adviesbureaus HHM en KPMG. Rechtbanken in Nederland oordeelden verschillend over deze onderzoeken. Daarbij ging het met name om de vraag of het toegekende aantal uren hulp bij het huishouden gebaseerd is op onafhankelijk en deugdelijk onderzoek naar de tijd die nodig is voor het schoonhouden van een huis.

Om hierover definitief duidelijkheid te krijgen heeft de gemeente Nijkerk besloten in hoger beroep te gaan bij het hoogste rechtsorgaan, de Centrale Raad van Beroep. De Centrale Raad van Beroep heeft nu bepaald dat de onderzoeken deugdelijk zijn. Omdat de gemeente Nijkerk andere beleidskeuzes heeft gemaakt kunnen de onderzoeken echter niet volledig als onderbouwing voor het gemeentelijk beleid gebruikt worden.

article
119961
De Centrale Raad van Beroep vindt dat de gemeente haar indicatieprotocol beter moet onderbouwen. Dit
2018-12-10T23:21:31+00:00