Ben blogt: Statements, die me raakten

Foto:

Meningen zitten in deze tijd van nepnieuws en filterbubbels links en rechts vastgemetseld in beton, we vinden elkaar niet meer in het midden.

Het vergt moed om publiekelijk je punt te maken, je mailbox loopt al snel vol met giftige bagger. Toch zijn er schrijvers, columnisten en muzikanten die dit blijven doen. Drie statements van drie muzikanten die me het afgelopen jaar wisten te raken.

Patti Smith

Normaliter is Patti Smith in augustus bij haar familie en kleinkinderen. Dit keer staat ze toch op Lowlands, om geld bijeen te spelen voor de behandeling van haar autistische kleinkind. Tot mijn spijt kiezen mijn dochters voor een ander optreden. Patti Smith zingt bevlogen. Jammer dat mijn dochters dit niet zien, denk ik. Tot de oudste sms’t: ‘Mijn optreden valt tegen, ik kom eraan.’

Vanaf het moment dat dochterlief achterin de tent staat, ontstaat een soort telepathische driehoek: op het podium staat een 71-jarige ‘poweroma’ die zich oprecht zorgen maakt over de wereld waarin haar kleinkinderen opgroeien, ze raakt me met haar muziek en haar boodschap, tegelijkertijd voel ik hoe dit achterin de tent bij mijn dochter binnenkomt.

Patti Smith drukt ons op het hart dat we vrije mensen zijn en dat we onze vrijheid moeten koesteren. Dat we daar voor op moeten komen, voor ons, onze kinderen en kleinkinderen. Juist in deze tijd van populisme en potentaten. Dan zet ze People have the power in. Het komt hartverscheurend binnen, ik weet dat het ook mijn dochter niet onberoerd laat. ‘Ik ben om’, sms’t mijn dochter.
Eufoor en aangedaan val ik na het optreden mijn dochter om de hals. Als ze merkt in welke emotionele staat ik verkeer, zegt ze: ‘Ach gosh pap.’

Ezra Furman

De klanken van Power have the power ijlen nog na als Ezra Furman even verderop in de Lima-tent aan zijn set begint. Hij maakt een statement met zijn uiterlijk: een mouwloos bloemetjesjurkje, zwarte panty’s om dunne stakerige benen, rode lippenstift, zwarte mascara, parelketting en een kapsel dat weggewaaid lijkt van een van de vrouwenhoofden uit Mad Men, de serie over een reclamebureau in de jaren vijftig.

Bij de start oogt hij kwetsbaar en fragiel. Gaandeweg zijn optreden besef ik dat hij een geweldig risico neemt: je kunt zomaar weggehoond worden. Maar dat gebeurt niet. Integendeel, zijn boodschap is zo krachtig en zijn muziek zo goed, dat de Lima-tent als een blok voor hem valt. Ezra Furman brengt de oproep van Patti Smith in de praktijk: we zijn vrije mensen en moeten die vrijheid koesteren. Een jurkje en parelketting doen er niet toe: het gaat om de muziek, om talent, om de mens achter de gitaar.

Ze hebben witte knokkels op hun handen omdat ze van pure angst hun geweer 24 uur per dag in hun knuist geklemd houden.

Mary Gauthier

Het derde statement komt van Mary Gauthier, op een zondagmiddag in TivoliVredenburg. Ze speelt liedjes van haar cd Rifles and Rosary Beads. De nummers vertellen het verhaal van getraumatiseerde frontsoldaten die ze tegenkwam bij Songwriting With:Soldiers. Songwriters helpen hier veteranen bij het verwerken van hun trauma’s door er samen songs over te schrijven. Mary Gauthier beschrijft de angsten van deze soldaten. Ze vertrouwen de lucht niet meer omdat er elk moment een dodelijke bom uit kan vallen, ze hebben witte knokkels op hun handen omdat ze van pure angst hun geweer 24 uur per dag in hun knuist geklemd houden, of ze bidden onophoudelijk in een verre vorm van lethargie de rozenkrans (rosary beads).

Dan speelt ze in de toegift ‘This land is your land’ van Woody Guthrie. Hij schreef de tekst in 1940, als kritische reactie op het lied God bless America dat hij eind jaren ’30 tot vervelens toe op de radio hoorde. Te vergelijken met ‘Make America great again’ waar we nu mee worden doodgegooid. Nooit klonken de woorden ‘this land is your land, this land is my land, this land is made for you and me’ zo aangrijpend.

Ben Tekstschrijver

Tekst nodig? Laat woorden werken. Ben Tekstschrijver uit Hoevelaken schrijft voor alle sectoren, zorg en welzijn is zijn specialiteit.
Meer informatie? Meer blogs lezen? Kijk op mijn site. Nooit meer een blog missen? Word vaste lezer. Meld u aan via de website.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden