Thema Jeugdgemeenteraad 2019: Iedereen doet mee

Foto: Arjan Gerritsma

Op dinsdag 12 maart 2019 is er weer ‘Jeugdgemeenteraad’ voor en door leerlingen van basisscholen uit de gemeente Nijkerk.

Dit jaar doen elf basisscholen mee aan het project met groep 8. “Ruim 300 leerlingen maken op deze manier kennis met de lokale democratie en dat vindt de gemeenteraad van Nijkerk belangrijk”, aldus Aline Verhoef-Franken, griffier van de gemeenteraad.

Raadslid in de klas

Op de elf basisscholen die dit jaar meedoen, verzorgen de leerkrachten lessen over het onderwerp lokale democratie. Als aanvulling hierop komt een raadslid naar school om de leerlingen te vertellen over de praktijk van het werk van de gemeenteraad. En natuurlijk is er tijdens deze gastles gelegenheid voor de leerlingen om vragen te stellen aan het raadslid.

‘Iedereen doet mee’

Het thema voor de opdracht van dit jaar is: ‘Iedereen doet mee’. De gemeente Nijkerk vindt ‘meedoen’ belangrijk. Het maakt niet uit wat je leeftijd is, waar je vandaan komt, hoeveel geld je hebt en welke talenten of beperkingen je hebt. Het is fijn om ‘mee te doen’. Dat kan over van alles gaan: sporten, muziek maken, naar school gaan, werken of naar de winkels kunnen gaan. Voor de Jeugdgemeenteraad van dit jaar is de opdracht om na te denken over verandering van een situatie waarin (groepen) volwassenen of kinderen die dat wel zouden willen maar nog niet ‘mee kunnen doen’. Elke school maakt hiervoor een plan.

Presentatie plannen

Alle deelnemende scholen zullen hun plan op 12 maart presenteren in een marktkraampje in het stadhuis. Overdag komen de leerlingen naar het stadhuis voor een rondleiding door het stadhuis en het geven van punten aan de plannen en presentaties. Er is ook een vakjury die de plannen beoordeelt.

In de middag bereiden de 22 leerlingen die namens de scholen in de Jeugdgemeenteraad plaatsnemen, zich met raadsleden voor op de vergadering. Vanaf 19.00 uur vergadert de Jeugdgemeenteraad. Net als bij de echte gemeenteraad, is de vergadering via de website van de gemeente Nijkerk vanuit huis te volgen. Alle plannen worden dan kort gepresenteerd.

Daarna wordt bekend gemaakt welke vijf plannen de meeste punten hebben gekregen van de leerlingen en de vakjury. Over deze vijf plannen praten de Jeugdgemeenteraadsleden verder voordat zij een besluit nemen. Want zij beslissen welk plan uitgevoerd mag worden binnen het budget van vijfduizend euro. Vorig jaar werd het pan van Oranje Nassauschool na rijp beraad gekozen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

0