61.3 % van de Nijkerkers heeft gestemd

Foto:

De uislagen

De stemmen geteld per partij

 

NOS

Het is voor het eerst dat in de Nederlandse journalistiek gebruik wordt gemaakt van de virtuele pen van een robot. De NOS-robot  maakt zelfstandig artikelen op basis van ANP-data, zoals de naam van de gemeente, het percentage stemmen en het opkomstpercentage.

De vier grootste partijen in Nijkerk

In de gemeente Nijkerk (provincie Gelderland) is het CDA de grootste partij gebleven. De christendemocraten verloren echter fors stemmen: de partij ging van 19,7 naar 15,5 procent.

Als tweede partij eindigde de VVD, die een licht verlies boekte en op 15,3 procent kwam. Dat was vier jaar geleden nog 16,0 procent.

De ChristenUnie bleef dankzij een winst de derde partij met 14,8 procent (dit was bij de vorige verkiezingen 13,5), gevolgd door Forum voor Democratie met 14,1 procent (nieuw op de kieslijst).

De rest van de top 10

De SGP haalde 8,3 procent (was 10,5), de PVV 6,4 procent (was 11,8) en GroenLinks 5,7 procent (was 2,9). De top tien van de grootste partijen wordt gecompleteerd door de PvdA (5,0%), D66 (4,7%) en 50Plus (2,9%).

Van de partijen die bij de vorige Provinciale Statenverkiezingen nog niet meededen, kwam Forum voor Democratie als grootste nieuwkomer binnen. GroenLinks boekte van alle partijen die vier jaar eerder al op het stembiljet stonden verhoudingsgewijs de grootste winst.

Opkomst

De opkomst in de gemeente Nijkerk kwam uit op 61,3%, veel hoger dan bij de vorige verkiezingen (53,8%).

 

Dossier: Verkiezingen

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden