Wachttijd huurwoningen moet korter

Foto:

De HuurdersOrganisatie Nijkerk (HON) hield woensdagavond een speciale jaarvergadering voor de (potentiële) huurders van de WSN.

Die vergadering werd voor het eerst geleid door de nieuwe voorzitter Ron Weil.

De bedoeling van de avond was huurders actief te betrekken bij de speerpunten van de betaalbaarheid, leefbaarheid en beschikbaarheid van huurwoningen. Deze onderwerpen staan momenteel onder druk. De wachttijd op een huurwoning in Nijkerk is momenteel 7,3 jaar (Weil: in Amersfoort overigens meer dan 9 jaar) en de woonlasten blijven stijgen. Dus alle reden om de huurder aan het woord te laten. Dat gebeurde aan drie tafels, waar huurders met elkaar in gesprek gingen en op konden schrijven, wat ze willen. De HON gaat dat allemaal inventariseren en zal de samenvatting publiceren op de website van de HON.

Voor het zover was ging Weil in op de resultaten in 2018 en een verantwoording van de financiën in dat jaar. Die inkomsten van de HON komen – volgens wettelijke regels – volledig van de Woningstichting Nijkerk. Dat leidde bij een huurder (een voormalig toezichthouder) tot de opmerking, dat de HON daarom nooit onafhankelijk van de WSN kon zijn. Hij zou daar ook voorbeelden van hebben. Het bestuur van de HON ontkende dat ten stelligste en nodigde de man uit bij een nieuw voorval vooral naar het bestuur te komen.

Volgens Weil is de HON een serieuze gesprekspartner van de WSN en van de gemeente. Maar, “Als we serieus genomen willen worden, moeten we deskundiger worden. Er is een kennisachterstand ten opzicht van professionals.” Volgens hem is dat ook van groot belang in relatie tot de woonvisie, die de gemeente gaat ontwikkelen.

Natuurlijk is de lange wachttijd één van de heetste hangijzers. Die moet naar beneden. De HON zal daarvoor blijven pleiten. Ely Hackmann vroeg Ron Weil hoe hij dat dacht te doen.

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden