Boerenmaandag met oproep geopend (video’s en foto’s)

Veel op deze Boerenmaandag was hetzelfde als alle andere Boerenmaandagen.

De koeienkeuring staat nog altijd het meest dichtbij de oorspronkelijke boerenmaandag, toen koeien nog verhandeld werden. De kenmerken, waar het bij de keuring om ging, waren de botstructuur, de uiers en de poten. Die zagen er dit jaar bij Geertje 433 het beste uit. Die koe is van Jaap van Dooren en uitgeroepen tot de mooiste koe van Nijkerk.

Deze sfeerimpressie laat zien, dat er nauwelijks wat aan Boerenmaandag verandert. Ook het weer niet, want ook deze editie was zonovergoten.

ABZ Diervoeding

Wat wel anders was, was de opening. Dit keer door Marcel Roordink, directeur van ABZ Diervoeding. Hij liet het echt niet alleen bij de gebruikelijke lovende woorden, hij vroeg om meer steun van de gemeente voor boeren.  Vergunningprocedures sneller doorlopen, ruimte bieden voor innovatieve ideeën en meewerken aan schaalvergroting. Daarmee, aldus Roordink, zou de gemeente Nijkerk de agrarische sector een flinke steun in de rug kunnen geven.

Roordink verrichtte de openingshandeling in het jaar waarin zijn coöperatie 100 jaar bestaat. Volgens hem is de agrofood sector een belangrijke factor in de gemeentelijke economie. Hij vindt dat je die sector als gemeente moet koesteren. Roordink: “De agrarische gezinsbedrijven zijn ook het fundament onder ons buitengebied”. Schaalvergroting zou naar zijn mening mogelijk moeten zijn om economisch perspectief te kunnen blijven bieden aan die gezinsbedrijven.

Grotere schepen in havenkom

In zijn toespraak vroeg de ABZ Diervoeding-directeur ook aandacht voor de havenfunctie in Nijkerk. “Zorg dat er in de toekomst grotere en hogere schepen door de Arkervaart kunnen varen. Denk na over maatregelen om knelpunten, zoals de sluis, het viaduct van de A28 en de brug van de N301, op te lossen,” aldus Roordink. Volgens hem is er niks duurzamer dan vervoer over water. “Maar waarom staat de havenfunctie niet op de bestuurlijke agenda?”

Overigens werd er in de wandelgangen van Boerenmaandag gewag van gemaakt, dat de gesprekken tussen ABZ Diervoeidng en de gemeente weer op gang zijn gekomen. Die waren in februari in een impasse geraakt.

Roordink sloot af met de opdracht aan werkgevers, instellingen en overheden om de agrarische sector, de familiebedrijven in het buitengebied en de feed- en foodbedrijven nog belangrijker te maken. “Wees trots op onze boeren en wees trots op de Boerenmaandag!”

Boerenmaandag in een rondje

Henry Hamstra, Hmedia maakte dit aparte kijkje op Boerenmaandag.

Veel meer foto’s in de fotoserie, gemaakt door Arjen Gerritsma

gallery
126679
Veel op deze Boerenmaandag was hetzelfde als alle andere Boerenmaandagen. De koeienkeuring staat nog altijd