Bemiddeling ABZ Diervoeding en gemeente Nijkerk mislukt

Foto:

In november waren de gemeente en ABZ Diervoeding nog on speaking terms. Nu niet meer

Het afgelopen jaar hebben ABZ Diervoeding en de gemeente Nijkerk onder begeleiding van twee bemiddelaars van de Provincie Gelderland gesproken over de toekomst van het Havenkomgebied.

De inzet van de bemiddeling was om gezamenlijk, met respect voor wederzijdse belangen, tot een plan te komen voor de herontwikkeling van het gebied. Uitgangspunt was, dat ABZ Diervoeding haar huidige bedrijfsvoering kan voortzetten. Ondanks de inzet van alle partijen concluderen de bemiddelaars van de provincie dat het, “door gebrek aan vertrouwen tussen beide partijen, niet mogelijk is de bemiddeling op dit moment door te zetten.”

Plannen verder uitwerken

De gemeente Nijkerk gaat de plannen voor de Havenkom verder uitwerken waarbij ABZ Diervoeding als een van de stakeholders betrokken zal blijven bij de volgende stappen. De gemeente heeft de ambitie om van de Havenkom een aantrekkelijk woon-, werk- en verblijfsgebied te maken zodat het bijdraagt aan het verder versterken van de binnenstad van Nijkerk.

ABZ Diervoeding teleur gesteld

Directeur Marcel Roordink wil niets loslaten over de bemiddelingspoging, want die is onder geheimhouding gebeurd. Met de conclusie is hij het wel eens: het vertrouwen in elkaar kon niet hersteld worden. Roordink: “We betreuren het echt. Het proces kent alleen maar verliezers. We wilden proberen om niet tegenover elkaar te komen staan en dat gaat nu wel gebeuren.”

Als stakeholder (betrokken partij) wordt ABZ Diervoeding op de hoogte gehouden van de plannen van de gemeente. Die zullen uiteindelijk resulteren in een bestemmingsplan. Roordink: “Daar vinden we dan wat van en gaan we – als het nodig is – desnoods naar de Raad van State”.

Metingen

Voorlopige onderzoeken van gemeente en ABZ gaven in 2017 verschillende effecten van fijnstof, geur en geluid.

In november 2018 schreven we nog: “Er is heel wat gedoe geweest over de metingen van stikstof-, geluid- en geuroverlast. Daar wordt momenteel aan gewerkt en de resultaten zullen rond eind 2018 op tafel liggen, op een manier die “Raad van Staten-proof” is en waar beide partijen achter staan.” Daar is niets van terecht gekomen. Er zijn nog altijd geen metingen verricht. De gemeente wil dat doen op basis van modellen, ABZ Diervoeding wil feitelijke metingen verrichten.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden