Eikenprocessierups houdt gemoederen bezig

Foto: EL

Er wordt veel over gepraat en er wordt veel aangedaan: de bestrijding van de eikenprocessierups

ging langs de Gelderse gemeenten en hoorde in Nijkerk de volgende antwoorden

Heeft de gemeente in kaart hoe groot de overlast is?

Gemeente heeft redelijk in beeld hoe groot de overlast is. De vergelijking met andere jaren is niet te maken omdat we dit jaar voor het eerst preventieve bestrijding hebben uitgevoerd bij zo’n 1500 eiken.

Kan de gemeente de bestrijding aan?

We kunnen het nog aan. Er is nu al 2 weken lang continu 1 ploegje aan het zuigen. We krijgen nog dagelijks meldingen binnen. Meldingen van EPR bij scholen en speelterreinen krijgen voorrang.

Welke methode gebruiken jullie?

In voorjaar 1500 bomen preventief bestreden met Xanthara Bestrijding met bacteriepreparaten (op basis van Bacillus thuringiënsis, Bt) Curatief door de nesten na melding weg te zuigen. Tot nu toe zo’n 125 meldingen

Kent Nijkerk een tegemoetkomingsregeling voor particulieren i.h.k.v. de bestrijding van de eikenprocessierups?\

Nee die kennen we niet. Particulieren bomen die boven de weg/fietspad liggen worden wel door de gemeente meegenomen.

Wat kun je zelf doen

De rupsen zijn volop actief. Wat moet je doen als je klachten hebt? Denk je dat je last hebt van de brandharen van een eikenprocessierups? Doe dan het volgende:

  • Heb je ergens jeuk of rode plekjes? Plak daar dan plakband overheen. Trek het plakband van je huid af. De haartjes blijven dan aan het plakband kleven.
  • Spoel je huid daarna met lauw water af.
  • Heb je last van je ogen?
  • Spoel je ogen met veel lauw water.
  • Was je kleding op 60 graden.

Heb je veel jeuk? Gebruik dan een crème of zalf tegen de jeuk, met menthol, aloë vera of calendula. Je kunt dit zonder recept in de drogist of apotheek kopen. Meestal verdwijnen de klachten vanzelf. Dat kan een paar dagen tot twee weken duren. Heb je aanvullend vragen? Dan kunt u contact opnemen met het team milieu en gezondheid van GGD Gelderland-Midden op telefoonnummer 088 -355 63 00 of per mail [email protected]. Verminderen de klachten niet? Of bij ernstige klachten, neemt u dan contact op met uw huisarts.

Preventie

De haren van deze eikenprocessierups kunnen soms overlast bij mensen veroorzaakt. Na contact met de brandharen van deze rups kunnen namelijk klachten ontstaan zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen.

Wat kunt u doen om contact met de eikenprocessierups te voorkomen?
Blijf uit de buurt van aangetaste bomen (eiken). Deze kunt u herkennen aan kaalgevreten bladeren en nesten van dicht spinsel van vervellingshuidjes, brandharen en uitwerpselen. Op doorgaande wegen en fietspaden waar we de eikenprocessierupsen hebben aangetroffen plaatsen we waarschuwingslinten. Zorg bij een wandeling of een fietstocht voor goede kleding die de hals, armen en benen bedekt. Ga niet in de buurt van een aangetaste boom (eik) op de grond zitten.

De GGD heeft een speciale website over de eikenprocessierups. Op deze site worden veel vragen beantwoord en handige tips gegeven.

Wat is de eikenprocessierups?

Deze rups is de larve van een nachtvlinder. Het is een behaarde rups, die van mei tot en met augustus op eiken voorkomt. De rupsen verplaatsen zich ’s nachts in groepen (in processie) op zoek naar voedsel (eikenblad). Overdag keren de rupsen terug naar hun nesten. U herkent de nesten aan een dicht spinsel van vervellingshuidjes, brandharen en uitwerpselen. Ook zijn de bladeren van de boom zichtbaar kaalgevreten.

Brandharen

Elke eikenprocessierups heeft wel honderdduizend tot 1 miljoen haren. Het zijn pijlvormige haren die bij een bedreiging worden afgeschoten. Deze haren kunnen makkelijk de huid, ogen en de luchtwegen binnendringen. Nadat iemand in contact is geweest met deze ‘brandharen’ kunnen gezondheidsklachten zoals jeuk, huiduitslag en irritatie aan ogen of luchtwegen ontstaan. Het is dan ook belangrijk dat u de rups zoveel mogelijk vermijdt.

Biologisch bestrijden

Tussen half april en half mei zijn diverse lanen en groepen met eiken in Nijkerk behandeld met een biologisch bestrijdingsmiddel. Dit biologische bestrijdingsmiddel Xentari is niet schadelijk voor de gezondheid. Dit preparaat is alleen schadelijk voor rupsen en ongevaarlijk voor mensen. Het wordt op het eikenblad gespoten en wanneer de rups er van eet, gaat hij dood. Bij de beoordeling waar we deze methode van bestrijden gaan toepassen is de beheerkaart van de Vlinderstichting leidend. Op sommige locaties binnen de gemeente Nijkerk zijn namelijk vlinders waargenomen die op de rode lijst staan en daardoor beschermt zijn. In deze gebieden mag de gemeente geen biologische bestrijding toepassen. Indien nodig wordt daar selectie bestreden door middel van wegzuigen van nesten.

Juiste behandelmoment

Het juiste behandelmoment is afhankelijk van een aantal factoren: de temperatuur, bladontwikkeling van de eikenbomen en de ontwikkeling van de rups. De werkzaamheden kunnen overdag, ’s avonds en ’s nachts plaatsvinden. Het voordeel hiervan is dat er nog preciezer gewerkt kan worden en het resultaat beter is Wegzuigen van de nesten. Dit gaan we toepassen daar waar we niet biologisch mogen of kunnen bestrijden. Het wegzuigen van de nesten vindt plaats nadat de nesten zijn gevormd. Meestal is begint dit begin juni. Flier boomverzorging gaat dit voor de gemeente uitvoeren.

Meldingen welkom

U kunt de gemeente helpen met de bestrijding van de eikenprocessierups. Wanneer u eikenprocessierupsen ziet, kunt u dat doorgeven aan Service en Informatie van de gemeente Nijkerk. Dit kan via het telefoonnummer 14 033 (op vrijdag 28 juni kan dit niet) of via de email [email protected]. Door de enorme toename van eikenprocessierupsen is het helaas niet mogelijk om overal de nesten te verwijderen. De gemeente voert de bestrijdingsmaatregelen uit bij gemeentelijke bomen, rondom scholen en bomen in de openbare ruimte.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen