Petitie van moeder vermoorde Romy (14) loopt storm

Foto:

“k ben er ontzettend blij mee, echt. Ik had niet verwacht dat het zo storm zou lopen. Ik vind het gewoon fantastisch en het steunt ons enorm, zegt Marion Nieuwburg, de moeder de vermoorde Romy”.

Ze is een petitie gestart voor zwaardere straffen in het jeugdstrafrecht en die is inmiddels door ruim 50.000 mensen getekend.

“Kijk, we weten, we krijgen onze kinderen er niet mee terug. Maar het voelt gewoon goed om te vechten” vertelt Nieuwburg. “En eigenlijk wil de overheid dat ze zo snel mogelijk weer teruggaan de maatschappij in. Daar is gewoon alles op gericht. Maar wij vinden dat ze helemaal niet meer geschikt zijn voor de maatschappij. Ze zijn gewoon zwaar ziek”

Vallen en opstaan

Nieuwburg moet dagelijks met het verlies van haar dochter zien om te gaan. “Het is bij ons vallen en opstaan. Maar je hebt nog een gezin, hè. Wij hebben nog twee kinderen en daar moet je voor verder. Dus we doen ons best”.

bron:

In het AD zegt een kinderrechter:Susanne Tempel: “Bij rechtszaken minderjarigen staat het belang van de verdachte op één.”

Uiteraard heeft kinderrechter Susanne Tempel (40, rechtbank Breda) de ruim 60.000 keer ondertekende petitie gezien van de ouders van de drie in 2017 vermoorde kinderen Romy Nieuwburg, Savannah Dekker en Nick Bood.
“Wij sluiten onze ogen absoluut niet voor slachtoffers en nabestaanden. Maar bij het opleggen van straffen nemen wij de minderjarige verdachte als uitgangspunt: wat heeft die nodig? Het is voor nabestaanden lastig dat de nadruk ligt op het op het rechte pad krijgen van zo iemand. Ik denk dat geen enkele straf gerechtigheid kan bieden, ook levenslang niet, maar ik kan me voorstellen dat het lastig te verteren is dat in dit soort zaken het belang van de verdachte op één staat.”

Ontwikkeling

Volgens Tempel ligt de focus op de verdachte, omdat een minderjarige nog dusdanig in ontwikkeling is, dat je ‘de kinderen niet zomaar op kunt sluiten en de sleutel weg kunt gooien’. ,,Je moet ermee aan de slag. Hun hersenen zijn nog niet af. Er kan, hoe raar dat ook klinkt, nog zo veel aan gebeuren.’’

Het strafrecht is volgens Tempel ingericht op het pedagogische idee dat je minderjarigen niet alleen moet straffen. ,,Ik vergelijk het met thuis: alleen huisarrest helpt niet. Je moet eraan werken en praten hoe het de volgende keer anders en beter moet. Ik zie vaak in zaken dat een jongere achteraf pas denkt: wat heb ik gedaan? Ze zijn impulsief, eerst doen dan nadenken. Het analyseren dat je van een volwassene verwacht, geldt voor een minderjarige niet.”

Maatwerk

“Jeugdstrafrecht is maatwerk. Bij een ernstig feit als de zaken van deze drie kinderen denk je als psycholoog, rechter en psychiater: maar als je dit doet, wat moet er dan allemaal gebeuren om te zorgen dat zo’n kind dit in godsnaam niet nog een keer doet? Bij een minderjarige denk je niet: we gaan je zo lang mogelijk opsluiten, zodat je het niet nog een keer doet. Dat is het cruciale verschil.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen