Leergeld helpt bij aanschaf laptops

Foto:

Op maandag 12 augustus verscheen in het AD een artikel over de geldpotjes voor laptops.

Ouders kunnen niet altijd honderden euro’s neertellen voor een laptop die hun kind op de middelbare school nodig heeft. Dit is landelijk een groot probleem. In het artikel werd een overzicht gegeven waar men per gemeente kan aankloppen. Het blijkt, dat er grote verschillen zijn in de financiële steun die scholieren krijgen.

Nijkerk Nieuws nam contact op met Leergeld Nijkerk over hoe het in Nijkerk, Nijkerkerveen en Hoevelaken geregeld is.

“Het klopt dat Leergeld Nijkerk regelmatig laptops en Chromebooks aanschaft voor ouders die dat zelf niet kunnen betalen”, vertelt Marcelle Warringa, voorzitter van Leergeld Nijkerk. “Ouders met een inkomen tot maximaal 130% van het minimum inkomen komen hier voor in aanmerking. Wij doen altijd een inkomenscheck. Als hieraan voldaan wordt, zijn er mogelijkheden. Toch kijken we ook eerst naar de voorliggende voorzieningen, want Leergeld is het laatste vangnet.

Veel scholen hebben een goede huurkoopregeling en we overleggen of deze regeling haalbaar is. Als dat niet het geval is – of men mag geen overeenkomsten sluiten vanwege bijvoorbeeld de schuldsanering – kopen wij de laptop voor de ouders. Een kind hoeft hier niets van te weten. Het is de bedoeling dat kinderen zo onbezorgd mogelijk starten op hun nieuwe school. Om die reden hebben wij nu ook een schoolspullenactie. Ouders kunnen een cheque bij ons aanvragen zodat een agenda, geodriehoek en schriften gekocht kunnen worden bij Bruna aan de Singel.”

Aantallen

Vorig jaar heeft Leergeld Nijkerk in totaal 28 laptops en Chromebooks gekocht en uitgegeven aan cliënten. In 2019 waren dat er tot nu toe 24. Warringa geeft aan, dat de meeste aanvragen voor laptops eind augustus, begin september komen. Dat is het moment waarop de kinderen echt starten op de middelbare school en de aanschaf van een laptop niet langer uitgesteld kan worden.

Het aantal van vorig jaar zal dus zeker ruim overschreden worden. Leergeld is van mening dat als we allemaal vinden dat digitalise­ring in het onderwijs niet weg te denken is, de overheid voor de juiste middelen moet zorgen. Totdat dit geregeld is zijn ouders welkom bij Leergeld voor hulp.

Informatie en aanvraag via website

Via leergeldnijkerk.nl kunnen ouders een aanvraag doen als zij hulp van Leergeld Nijkerk nodig hebben. Als een gezin nog niet bekend is bij Leergeld wordt altijd eerst een huisbezoek ingepland voor uitleg over Leergeld en de inkomenscheck. Leergeld Nijkerk is een fonds dat volledig werkt met vrijwilligers.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden