Van den Tweel Groep koopt winkelcentrum Oosterpoort

Foto:

Winkelcentrum Oosterpoort is, inclusief de onderliggende parkeergarage en naastgelegen Eierhal, op 15 augustus 2019 het bezit geworden van de Van den Tweel Groep.

Aprisco weg uit Nijkerk

Het concern kocht de Oosterpoort van Aprisco BV uit Assen. Die ontwikkelde het grote project aan het Molenplein en had het sinds de oplevering in oktober 2015 in eigendom.

Eerder dit jaar nam de Van den Tweel Groep ook al het winkelcentrum Paasbos en de commerciële winkelruimten aan de Brede Beek in Nijkerk van Aprisco over. Hierdoor zijn de vastgoedbelangen van Aprisco in Nijkerk nu volledig afgebouwd.

Persoonlijke emotie

“Toen duidelijk werd, dat Aprisco afscheid wilde nemen van haar vastgoedportefeuille in Nijkerk, ben ik gaan nadenken over de overnamemogelijkheden”, licht Gerard van den Tweel de aankoop toe. “De aanschaf past ook binnen de strategie van ons bedrijfsonderdeel Van den Tweel Vastgoed BV met als specialisatie het beheer en de exploitatie van vastgoed, waaronder winkelpanden.

De aankoop van de Oosterpoort heeft daarnaast voor mij ook een persoonlijke emotie. Dit winkelcentrum is namelijk gebouwd op de Vetkamp (hoek Molenplein), waar ik ben geboren en waar ik in de oude eierhal winkelcentrum De Oosterpoort opende in 1976.

Van de verkoop van de eierhal en mijn andere panden aan de Vetkamp en het Molenplein in 1995 (en het voormalige politiebureau in het Van Reenenpark) aan Aprisco heb ik trouwens nooit spijt gehad. Deze ontwikkelaar heeft daar namelijk een prachtig project neergezet (ondanks alle problemen en tegenslagen die er zijn geweest rondom de nieuwbouwplannen, waardoor de realisatie van de Oosterpoort maar liefst 20 jaar op zich moest laten wachten). Het Molenplein en omgeving is echt een sieraad geworden voor de binnenstad van Nijkerk. Ik ben er dan ook trots op om daarvan weer de eigenaar te zijn.’

Veel aangekocht

Zoals bekend is, kocht de Van den Tweel Groep onlangs onder meer een aantal panden op de Langestraat, de Oosterstraat, de Brede Beek en het winkelcentrum Paasbos aan. Met de toevoeging van de Oosterpoort met circa 8.500 vierkante meter commerciële ruimten (waaronder ook de Jumbo-supermarkt) aan de vastgoedportefeuille van de Van den Tweel Groep breken er voor Van den Tweel geen rustige tijden aan.

Nijkerk heeft sinds de crisisjaren te maken met behoorlijke leegstand. Dat heeft zijn weerslag op het imago van de binnenstad. Toch is hij echt niet pessimistisch over de toekomst: “Ik zie zeker kansen en mogelijkheden om het winkelgebied een flinke boost te geven. Met meer dan vijftig jaar ervaring als ondernemer heb ik goede ideeën over welke mix van winkels een binnenstad nodig heeft. Deze stad waarin ik ben opgegroeid en met mijn bedrijf groot ben geworden gaat mij bovendien aan het hart.

Ik zie mijn aankopen dan ook vooral als het investeren in een stad, die het verdient om weer snel een bruisend en met aantrekkelijke winkels gevuld centrum te krijgen. Daarvoor ga ik in elk geval mijn best doen. Ik vind het belangrijk in overleg met de gemeente, de ondernemers en de consument een goede invulling te geven aan het centrum.”

Van den Tweel is ervan overtuigd dat die boost er kan komen door meer beleving en fun in het centrum te creëren. Hij is nu één van de belangrijkste spelers in het centrum van Nijkerk en krijgt onder andere met het Platform Binnenstad Nijkerk 2.0. Van den Tweel hierover: “‘Natuurlijk ga ik overleggen. Ik ga niet vergaderen om te vergaderen, maar ik wil met mensen praten die kennis van zaken hebben.”

Van den Tweel Groep BV

De Van den Tweel Groep is één van de grote familiebedrijven in Midden-Nederland met ongeveer 1800 medewerkers. De groep exploiteert Albert Heijn-supermarkten in Nijkerk, Voorthuizen, Woudenberg, Bennekom, Kortenhoef en Diemen, vijf slijterijen en een drogisterij. Verder behoren tot de groep een winkelcentrum op de Duitse grens en een koffiegroothandel in Enschede, een horecagroep en een vastgoedtak. Ook in Zuid-Amerika en in China is de Van den Tweel Groep actief met retailactiviteiten.

foto’s: Van den Tweelgroep en Robin Hackmann

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden