Hospice zoekt vrijwilligers

Foto:

Vrijwilliger worden op een bijzondere plek?

De gasten, hun familie en naasten en het team van vrijwilligers van de hospice zijn blij met uw inzet.

Hospice Nijkerk is op zoek naar extra zorgvrijwilligers. Het werk van de zorgvrijwilliger is een bijzondere, waardevolle tijdbesteding.

Wekelijks een dienst van vier uur

Zowel de gever als de ontvanger van de zorg ervaart de inzet als een verrijking. Hospice Nijkerk biedt 24 uur per dag professionele zorg aan ongeneeslijk zieke mensen met een korte levensverwachting. De zorg wordt geboden door een team van verpleegkundigen. Daarin worden zij bijgestaan door zorgvrijwilligers, die wekelijks een dienst van vier uur invullen. Het hospice zorgt voor een goede opleiding en voor begeleiding. Naar wens en in overleg kunnen zorgvrijwilligers ook ingezet worden bij terminale zorgvragers die de laatste levensfase thuis willen doorbrengen. Deze inzet gebeurt vanuit Hospice Nijkerk Thuis. De zorgvrijwilliger ontlast de mantelzorger, die daarmee de gelegenheid krijgt even tot rust te komen.

Ervaringen van een vrijwilligster

Als geliefden gaan overlijden is dat een moeilijke tijd. Een tijd van definitief afscheid nemen. Voor de één is dan het hospice de goede plaats, maar de ander wil het liefst thuis blijven in eigen omgeving. Hoe mooi is het dan als dat mogelijk wordt gemaakt. De mantelzorgers hebben er alles voor over maar op een gegeven moment kan het toch te veel worden. En dan kunnen wij er zijn om te ondersteunen.

Een paar uur per week is vaak al genoeg De mantelzorger kan rustig weggaan of soms bijslapen. Wij zijn bij de zieke en dat is onze belangrijkste taak: aanwezig zijn en aandacht geven. Medische handelingen hoeven we niet te doen. Dat doet de thuiszorg. Maar wel de gewone dingen zoals: eten of drinken geven, helpen bij de toiletgang, visite binnen laten of juist niet, als de zieke het niet wil. Soms hoef je ook helemaal niets te doen. Een haakwerkje of een eigen boek lezen zodat de zieke zich niet “verplicht” voelt om te praten.

Af en toe heb je mooie gesprekken doordat je een band opbouwt als je er wat langer komt.

Maar het is vooral de dankbaarheid van de mantelzorger die even tijd voor zichzelf heeft en de zorg dan weer aan kan dat dit vrijwilligerswerk voor mij tot het mooiste maakt.

Informatiebijeenkomst

Wie vrijblijvend meer informatie wil inwinnen over het werk als zorgvrijwilliger is van harte welkom op de informatiebijeenkomst op dinsdagmiddag 3 september, aanvang 14.30 of op woensdagavond 11 september aanvang 19.30 in het hospice, aan de Vetkamp 23 te Nijkerk.
Aanmelden voor een informatiebijeenkomst kan via email: [email protected] Meer informatie over het vrijwilligerswerk is te vinden op www.hospicenijkerk.nl

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden