College vindt, dat ambities volop in uitvoering zijn (video)

Foto:

Het college van B&W heeft 26 september de begroting, oftewel het huishoudboekje, voor het komende jaar aangeboden aan de raad.

Het college zorgde ook voor een uitgebreid persbericht. Dat is opnieuw geen voorbeeld van begrijpelijk taalgebruik. Daarom stapte Ely Hackmann naar de wethouder, die over de gemeentelijke portemonnee gaat, Wim Oosterwijk.

Het persbericht

De voorjaarsnota liet in juli zien, dat de gemeente te maken heeft met minder inkomsten en hogere uitgaven. Dat zie je vooral op zaken waar zij zelf nauwelijks invloed op heeft. Daarnaast vraagt de organisatie om een doorontwikkeling. Zo kan de dienstverlening aan het groeiend aantal inwoners op peil blijven en verbeteren. In de begroting is uitgewerkt hoe er moet worden bijgestuurd op de onderdelen waar de gemeente invloed op heeft. Hierbij is de lastenverhoging voor de inwoners zo laag mogelijk gehouden.

De gemeente ontwikkelt door

Het uitvoeringsprogramma dat begin dit jaar door de raad is vastgesteld, is voortvarend in gang gezet. De verschillende onderdelen worden concreet opgepakt en worden zichtbaar. Investeren in goede gemeentelijke dienstverlening voor het groeiend aantal inwoners is een van de prioriteiten voor het college. Dit is op verschillende gebieden terug te vinden in de begroting. Naast een versterking binnen de organisatie zien we dat bijvoorbeeld ook in het sociaal domein waar zoveel mogelijk integraal wordt gewerkt om zo de vraag van onze inwoners zo tijdig en goed mogelijk te beantwoorden.

Met deze begroting realiseert het college een goed afgewogen nieuw evenwicht tussen het gemeentelijk kwaliteits- en voorzieningenniveau en de financiën. Deels door de uitgaven te verminderen met maatregelen waar de inwoners zo min mogelijk van merken of door scherper te budgetteren. Deels door de huidige lage lokale lasten beperkt te verhogen.

Wim Oosterwijk, wethouder financiën: ‘Kunnen we met de huidige opgaven, onze inwoners goed en efficiënt van dienst zijn en blijven? Bewaren we ons sociale gezicht nog steeds voldoende? Dat zijn vragen die we bij de voorjaarsnota, en nu bij de uitwerking in de begroting hebben gesteld. Door bij te sturen, waar nodig te investeren en op andere plekken uitgaven efficiënter en effectiever in te zetten, is het antwoord ‘ja’. Ik ben blij dat we de lastenverhoging voor de inwoner hierbij zo beperkt mogelijk hebben kunnen houden.”

De voorgestelde OZB verhoging leidt voor de gemiddelde woningbezitter tot een stijging in 2020 van circa 26 euro. Daarnaast stelt het college voor om het rioolrecht in 2020 met 15 euro te laten dalen. Dit levert per saldo een lastenstijging voor de woningbezitter op van 11 euro per jaar. Ook mét deze stijging bevindt Nijkerk zich in de top van gemeenten met de laagste gemeentelijke woonlasten. Inwoners kunnen zo blijven rekenen op een fijn woon-, leef- en werkklimaat.

Nijkerk is energiek en inclusief

Binnen de gemeente Nijkerk kijken we naar elkaar om en krijgt iedereen mogelijkheden om mee te doen. Dat staat voorop. De komende periode krijgt de transformatie van het sociaal domein verder vorm. Oplopende tekorten binnen het sociaal domein zijn nog steeds aan de orde, en een punt van zorg. De budgetten moeten worden verhoogd om de stijgende uitgaven op te kunnen vangen. Inhoudelijk blijf preventie, goede toegang en het goed in beeld hebben van bestaande en nieuwe cliënten prioriteit om de groeiende vraag naar zorg te beheersen en kunnen blijven beantwoorden. Het college hecht belang aan het blijven investeren in onderwijs- en sportvoorzieningen en het ondersteunen van initiatieven op het gebied van kunst, cultuur, taal, bewegen en gezondheid.

Ruimte en duurzaamheid

Op het gebied van klimaat en energie moet het roer definitief om. Het college blijft inzetten op Nijkerk CO2-neutraal in 2035 en energieneutraal in 2050, De Routekaart Energieneutraal Nijkerk 2050 wordt vertaald in een concreet uitvoeringsprogramma. Ook wordt in 2020 en 2021 een plan gemaakt voor de transformatie naar een aardgasloze wijk. De komende jaren komen veel omvangrijke ruimtelijke ontwikkelingen op Nijkerk af en neemt de druk op de gemeente toe. Het aantal inwoners en de mobiliteit in de kernen Nijkerkerveen, Hoevelaken en Nijkerk zal nog flink toenemen. Die groei wil het college goed inpassen. De kwaliteit van de openbare ruimte, een passend woningaanbod, de mobiliteitsvisie, natuur en landschap en de ontwikkeling van de Havenkom krijgen blijvend de aandacht die ze verdienen.

Veilig en ondernemend

Wonen, werken en ontspannen in Nijkerkerveen, Hoevelaken en Nijkerk moet veilig zijn voor iedere inwoner, ondernemer en bezoeker. De gemeente heeft een belangrijke rol hierbij. Waar dat kan in de vorm van preventie, voorlichting en bemiddeling. Waar dat nodig is in de vorm van toezicht en handhaving. Hierbij wordt extra ingezet op een brede samenwerking bij de aanpak van overlast en criminaliteit, de verbetering van het veiligheidsgevoel, beschikbaarheid van hulpverlening in levensbedreigende situaties en de aanpak van ondermijning.
De verwachting is dat de mobiliteit en werkgelegenheid in de gemeente Nijkerk verder groeien. Deze groei wil het college faciliteren. Het college zet zich daarom in voor het versterken van de economie met een aantrekkelijk vestigingsklimaat. Aansluiting en samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven, een gezonde arbeidsmarkt en Nijkerk als het Food Production Cluster van regio Foodvalley blijven belangrijke onderwerpen van aandacht. Dit geldt ook voor recreatie en het behoud van aantrekkelijke kernen en centra.

En dan nog dit

Rioolheffing

Het tarief rioolheffing 2020 wordt verlaagd naar € 100 per huishouden in plaats van het tarief van € 115 in 2019.
Verlaging is mogelijk omdat de voorziening riolering dit toelaat. Oorzaak is temporisering van de
rioolinvesteringen waardoor er minder wordt onttrokken aan deze voorziening.
1.3 Lokale lastendruk
Voor de bepaling van de lastendruk wordt gekeken naar de lastendruk huishouding en p

In november ligt de begroting ter besluitvorming in de gemeenteraad. Dan gaan college en raad erover in gesprek.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen