Eendenkroos als vleesvervanger

Vrijwilligers van de pluktuin, een paar buurtbewoners en mensen van de Rozelaar schoven maandagavond aan aan de dis in Aeres.

Daar ging voor de vrijwilligers en de buurbewoners een rondleiding over het terrein van Aeres aan vooraf. De mensen van de Rozelaar waren intussen bezig met het bereiden van een vegetarische maaltijd.

Het thema van de middag was, dat we in de toekomst minder vlees zullen moeten eten. Daarom was bijvoorbeeld eendenkroos (vervanger van dierlijke eiwitten) verwerkt in aardappelkroketjes en soep gemaakt van pompoenen. Wethouder Mariëlle Broekman was present en at ook mee.

Aanleiding voor de middag was de Dutch Food Week

Eendenkroos

Op de site van The Dutch Food Week schrijft Aeres over eendenkroos (nederduckweed)

Eiwitten hebben een rol in het leveren van energie. Uit onverwachte hoek komt een ‘nieuwe’ eiwitrijke voedingsbron aan het licht: waterlinzen.

Waterlinzen werden door de mens lang als non-food behandeld, maar het blijkt dat dit gewas een geweldig alternatief biedt voor traditionele eiwitten, zoals die in vlees zitten. Voor de toenemende vraag naar eiwitten met hoge biologische waarde is dit een belangrijk gegeven. En wij gaan daarmee een maaltijd bereiden! Nederduckweed, hoe groen wil je het hebben?

De waterlinzen worden gekweekt in onze eigen pas gegraven schoolvijver, de groenten komen uit de biologische moestuin.

Daar waar geen kunstmest of andere anorganische meststoffen worden gebruikt, maar op permacultuur basis groenten gekweekt worden. Ook staan er insectenhotels in de moestuin. Wij doen aan natuurlijke bestrijding van onkruiden door de bodem te bedekken met stro. Dit stimuleert het bodemleven en dat geeft voeding aan de planten. Dat geeft een mooie opbrengst! De keten is kort: oogsten, verwerken en opeten op één dag.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden