Promill 39 in Duurzame top 100

David Mol in het midden
David Mol in het midden
Foto:

In september berichtten wij, dat een samenwerking tussen Promill b.v. in Bruinisse en manege Luxool ertoe leidde, dat er 2100 zonnepanelen op het dak van de manege liggen.

Promilldirecteur David Mol is onlangs gekozen op nr. 39 op de ranglijst van de Duurzame top 100 van dagblad “Trouw”.

Deltawind

Hij kwam op die plek vanwege het project “Deltawind” .

“Ik ben begonnen omdat ik vond dat het anders moest”, aldus David Mol. Hij had een visionaire blik. Dertig jaar terug lanceerde hij daarom het plan om windmolens te bouwen die eigendom zijn van de burgers, niet van commerciële energiebedrijven. Dat creëert draagvlak en lokale winst, was zijn idee. Daarom begon hij op Goeree-Overflakkee met de coöperatie Deltawind.

Met een werkgroep van zo’n 8 vrijwilligers wist hij zijn plannen van de tekentafel tot realiteit te brengen. Inmiddels heeft Deltawind vier windturbineparken in handen. De organisatie zelf is langzaam uitgegroeid tot bedrijf met tien betaalde krachten. Maar door het ledenbestand van ‘een paar duizend’ eilandbewoners, die de energie kunnen afnemen, is Deltawind in de kern een burgerbeweging gebleven. Een kroon op het werk van de coöperatie was de realisatie van het grootste windturbinepark van Nederland. Dat is windpark Krammer. Die molens zijn deels ook in handen van het Zeeuwse burgercollectief Zeeuwind.

bron: Trouw

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen