CDA wil aanpak lachgas

Foto:

Het CDA Nijkerk-Hoevelaken wil dat de verkoop en het gebruik van lachgas in de openbare ruimte beperkt of zelfs verboden wordt.

Daarvoor heeft het CDA gepleit in de raadsvergadering van 17 oktober.

CDA-raadslid Matthias Blankesteijn: “Lachgas is in opkomst en wordt steeds meer als ‘normaal’ gezien. Dit ondanks de gevolgen die lachgas heeft voor de gezondheid, veiligheid en het milieu. Enerzijds zetten we in de gemeente in op preventie, om te voorkomen dat jongeren lachgas gaan gebruiken. Anderzijds mag je wel met liters lachgas tijdens evenementen vrij ballonnen verkopen, ook aan minderjarigen. Dat werkt niet. Als CDA vinden we daarom dat de gemeente moet kijken naar welke mogelijkheden we hebben om verkoop en gebruik te beperken en te verbieden. Dit kan bijvoorbeeld door lokale regelgeving en verordeningen aan te passen. Andere gemeenten doen dit al.’’

Het CDA had dit onderwerp daarom voor de raadsvergadering van 17 oktober op de politieke agenda gezet. Daarin vraagt het CDA het college van burgemeester en wethouders te onderzoeken hoe de verkoop en het gebruik van lachgas beperkt of verboden kan worden.
In eerste instantie is daarvoor een motie ingediend. De burgemeester deed echter de nadrukkelijke toezegging dat de gemeente op korte termijn aan de slag gaat met het beperken en verbieden van de verkoop en het gebruik van lachgas. Het CDA ziet de resultaten met belangstelling tegemoet.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden