“Elk kind gunnen dat het in een stabiel gezin opgroeit”

Foto:

“Elk kind gunnen dat het in een stabiel gezin opgroeit”.

Die wens bracht pleegouder Anne-Marie Mostert er jaren geleden toe om kinderen te helpen opgroeien in haar gezin. Ze krijgt daar zelf ook energie van, zo zei ze tegen groep 7 van de Ichtusschool. Mostert was daar samen met wethouder Nadya Aboyaakoub en medewerksters uit de gebiedsteams.

Het werd een levendige discussie met de leerlingen over pleegouders en pleeggezinnen. Van de 28 kinderen konden er meer dan vijf verhalen vertellen over gebeurtenissen met pleegkinderen, die ze zelf hadden meegemaakt. Ze hadden er dan ook veel vragen over.

Eerder deze week verspreidde Pleegzorg Nederland dit persbericht

Pleegzorg Nederland: toenemend tekort pleegouders zorgwekkend

Gelderland heeft 495 nieuwe pleeggezinnen nodig

Er zijn dringend meer nieuwe pleegouders nodig. Tenminste 3.500 per jaar. Deze oproep doet Pleegzorg Nederland tijdens de Week van de Pleegzorg die vandaag begint. Het aantal nieuwe pleegouders neemt al jaren af. Dit heeft tot gevolg dat het vinden van de ideale match voor kinderen steeds minder goed lukt. Om meer kinderen, meer kansen te geven, zijn jaarlijks zijn 3.500 níeuwe pleegouders nodig. Eind 2018 waren er met 2.566 nieuwe pleegouders al bijna 1.000 te weinig. In Gelderland zijn er 495 nieuwe gezinnen nodig. Er zijn er momenteel 1939.

Pleegzorg Nederland start tegelijk met de Week van de Pleegzorg haar nieuwe campagne Open je Wereld, waarmee zij aandacht vraagt voor het belang van voldoende pleegouders. De campagne, die financieel mogelijk gemaakt is door het ministerie van VWS, wordt vandaag op Utrecht Centraal afgetrapt.

Esther Overweter bestuurslid pleegzorg van Jeugdzorg Nederland: “Kinderen die niet bij hun eigen ouders kunnen wonen willen we graag zo thuis mogelijk laten opgroeien. Als dat bij de eigen ouders niet kan, dan het liefst bij pleegouders. Pleegzorg doe je samen, met ouders, kinderen en pleegouders. Om kinderen met succes en duurzaam in een gezin te plaatsen, is een zorgvuldige match tussen kind en pleegouders cruciaal. Het tekort aan beschikbare pleegouders betekent helaas dat de beste match niet altijd mogelijk is.”

Onthulling van de Noodbox

De campagne wordt vanochtend afgetrapt door radio-dj Gijs Staverman, zelf pleegouder. Een speciaal voor de campagne ontwikkelde ‘noodbox’ wordt onthuld. Een levensgrote rode doos, waarin een kind (red. acteur) slechts door een raampje naar buiten kijkt. De noodbox staat symbool voor de situatie waarin een kind niet veilig kan opgroeien. Voorbijgangers worden geprikkeld met het kind in gesprek te gaan en naar zijn/haar verhaal te luisteren.

Pleegzorg in verschillende vormen

Met de campagne wil Pleegzorg Nederland ook laten zien hoe kinderen helpen het leven van zowel pleegouders als kinderen verrijkt. Gedurende de week worden pleegouders in het zonnetje gezet met verwen-activiteiten zoals gezinsuitjes, vrij zwemmen en vrijkaartjes voor een voetbalwedstrijd, worden er thema- en netwerkbijeenkomsten georganiseerd en is er op 6 november een landelijke pleeggrootouderdag.

Overweter: “Het tekort aan pleegouders betreft niet alleen het aantal beschikbare mensen, maar ook het gebrek aan variatie in type pleegouders. We hebben gemerkt dat veel mensen niet weten dat er verschillende manieren zijn om pleegouder te zijn. Daardoor denken veel van hen bij voorbaat al dat pleegzorg niets voor hen is. Met de campagne willen we de mensen laten zien dat je bijvoorbeeld ook pleegouder kunt worden in deeltijd. En hoe mooi het is op deze manier je wereld open te stellen voor kinderen die dat goed kunnen gebruiken.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

0