Fonds voor Cultuurparticipatie geeft subsidie aan ‘Sporen zoeken in het landschap’

Foto:

Het Fonds voor Cultuurparticipatie heeft een subsidie van €44.000,- toegekend voor het project ‘Sporen zoeken in het landschap’.

Museum Nijkerk en vier andere Veluwse musea zijn daar erg blij mee.

Kinderen van de bovenbouw van het basisonderwijs kunnen hierdoor op zoek gaan naar archeologische sporen in hun eigen omgeving.

Lespakket

De subsidie is bedoeld voor de ontwikkeling van het lespakket. Door de bovenlokale samenwerking kan Museum Nijkerk deelnemen aan een regionaal lespakket met een vertaling naar de Nijkerkse geschiedenis, bijvoorbeeld onderzoek via hoogtekaarten naar het Kanaal de Nieuwe Rijn. Nijkerkse scholen krijgen over een jaar het lespakket aangeboden. Bassischool De Hoeve in Hoevelaken werkt mee aan de pilot van het project.

Erfgoed Gezocht

Vijf maanden geleden werd het project Erfgoed Gezocht gelanceerd, bedoeld om met behulp van burgerparticipatie archeologische sporen in het landschap digitaal te onderzoeken. 2063 speurders bekeken hoogtekaarten van de Veluwe en brachten over een gebied van 2087 km2, potentiële grafheuvels, houtskoolmeilers en Celtic fields in kaart. Samen hebben ze in korte tijd het werk gedaan waar één persoon meer dan twee jaar (zonder pauzes) mee bezig zou zijn geweest. Het is indrukwekkend hoeveel vrijwilligers door dit project gestimuleerd zijn een bijdrage te leveren aan de wetenschap.

Erfgoedbewustzijn

Museum Het Pakhuis zag educatieve kansen voor het project Erfgoed Gezocht. Musea in Nederland proberen hun bezoekers door middel van educatie ‘erfgoedbewust’ te maken. Door het verhaal dat ze vertellen over hun collectie en over de historie van het gebied, krijgen jong en oud gevoel voor de waarde van het erfgoed van hun directe leefomgeving. De hoogtekaarten die ook bij Erfgoed Gezocht gebruikt worden, dagen je uit om op onderzoek te gaan in het landschap. Wanneer je de sporen goed leert lezen, wordt het makkelijker ze te herkennen op de kaart. Bovendien wordt je als kijker bewust van wat er zich allemaal om je heen, in je directe leefomgeving, bevindt.

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

0